2023. június 07. | 13:05

Az időjárási viszonyok miatt hiába reagált, már késő volt.

Még 2022. október 29-én történt gázolás Salgótarjánban, ami esetében az ügyészség még csak most emelt vádat. A baleset a hajnali órákban olyan fél 6 felé történt, amikor egy fehér furgon haladt a Budapesti úton.

Bár akkor még sötét volt, az utat és a gyalogátkelőket a lámpák fénye kellően megvilágította. Az autós a fehér furgonnal nagyjából 49-53 km/óra körül haladt, amikor a Hősök út kereszteződésénél következett egy zebra.

Nem vette észre, hogy ezen már elindult egy idős hölgy és az átkelő felénél volt, mire ő odaért. Nagyjából 18-19 méterre volt az autó a nőtől, amikor észrevette a helyzetet és fékezni kezdett.

Mivel ködszitálás volt éppen és az útburkolat csúszott a víztől, a zebrára a fékezés ellenére még mindig 47-51 km/órával ért oda a furgonos és elütötte a gyalogost. A szakértői vizsgálat alapján a nő már 52-53 méterről látható volt a furgonos számára, mégsem reagált.

Az elütött gyalogos az úttestre zuhant és számos sérülést szenvedett. Agykamrai vérzést, többszörös bordatörést, tüdő- és a májsérülést, valamint váll- és lábzúzódást szenvedett el, amelyeknek nagy része a 8 napon túl gyógyuló sérülések közé tartozik.

A szakértők megállapították, hogy a baleset abból fakadt, hogy a furgon vezetője nem adott elsőbbséget a gyalogosnak az átkelőn. A KRESZ szerint itt a gyalogosoknak elsőbbsége van, így bármilyen járművel csak fokozott óvatossággal lehet megközelíteni.

A 25 éves sofőrrel szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség pénzbüntetés kiszabását és a járművezetéstől való eltiltást kérte a bíróságtól. Ezen felül pedig valószínűleg számolhat majd 268 548 forint bűnügyi költség megtérítésével is, melyre az ügyészség szintén indítványt tett.

Magyarország Ügyészsége