2023. november 13. | 20:28

A tervezetet a következő parlamenti ülésszakban fogják tárgyalni.

A brit kormány tervei szerint a gyártókat terhelné a jogi felelősség az önvezető autók által okozott balesetek miatt. III. Károly király az új parlamenti ülésszak megnyitóján ismertette a kabinet előtt álló feladatokat, a törvénytervezetet hamarosan tárgyalni fogják a parlamentben.

A jogszabály értelmében a hatóság a járműveket gyártó vállalatokra róhat ki bírságot, így az önvezető autókban utazó személyek mentesülnek a felelősségre vonás alól. A törvény továbbá megtiltaná a hamis marketingszövegek használatát, ennek értelmében csak azok a járművek nevezhetők majd önvezetőnek, melyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak. A tervezet komoly tetszést aratott a gyártók és a biztosítótársaságok körében.

„A szabályozás előnyös gazdasági, közlekedésbiztonsági, valamint környezetvédelmi változásokat hozhat. A biztosítók számára világos megfogalmazást adhat az önvezető autókat érintő esetek elbírálásához” – fogalmazott Tara Foley, az AXA biztosító helyi vezetője.

Korábban több iparági szakértő is úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyság hátrányba kerülhet a fejlesztési versenyben, ha nem rendezik a vonatkozó jogszabályokat, hiszen a megfelelő törvényi háttér nélkül az érintett vállalatok máshol fogják majd tesztelni a technológiát.

A kormány szerint a tervezet egyszerre védi a felhasználókat és növeli a biztonsági szintet az önvezető autók iparágában. A jogszabályi környezet rendezése elengedhetetlen a közvélemény meggyőzéséhez, valamint a biztosítók számára is megfelelő mozgásteret ad.

A jelek szerint az Egyesült Államokban is lenne igény némi törvényi módosításra, ezzel együtt pedig a technológia folyamatos fejlesztése is kritikus fontossággal bír. Néhány héttel ezelőtt felfüggesztette a Cruise vállalat által üzemeltetett robottaxik működési engedélyét Kalifornia Állam Gépjárműosztálya.

A hatóság közleményében a legfőbb indokként az szerepel, hogy az önvezető járművek nem elég biztonságosak a közösségi használathoz.

Depositphotos