2023. április 25. | 23:05

A tüntetők az úttesthez ragasztották magukat, és a német főváros 30 különböző pontján blokkolták a forgalmat.

Komoly forgalmi fennakadást okozták hétfőn Berlinben azok a környezetvédelmi aktivisták, akik az úttesthez ragasztották magukat. A Last Generation csoport tagjai már nagyjából egy éve követnek el hasonló cselekedeteket, hogy nyomást gyakoroljanak a német kormányra a klímaváltozás elleni határozottabb fellépés érdekében.

Hétfő reggel nagyjából 30 úttorlasszal szembesült a német főváros lakossága, jelentette a DPA hírügynökség. A berlini rendőrség tájékoztatása szerint közel 500 rendőr volt az utcákon, akik próbáltak véget vetni a tüntetők akciójának. Erről videó is készült, ami ide kattintva megtekinthető.

Néhány járókelő támogató magatartást tanúsított az aktivistákkal szemben, a dugóban rekedt, feldühödött autósok viszont saját kezűleg próbálták őket lerángatni az úttestről. A tiltakozók a korábbi esetekhez képest helyenként eltérő összetételű ragasztót használtak, ezáltal még nehezebb volt őket eltávolítani a helyszínről.

A Last Generation csoport azt várja a kormánytól, hogy 2030-íg tegye függetlenné magát a fosszilis energiahordozóktól, valamint vezesse be az általános 100 km/h-s sebességkorlátozást az autópályákon, ezzel csökkentve a károsanyag-kibocsátást. Steffen Hebestreit kormányszóvivő egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, a mostani kabinet sokkal többet tett a klímaváltozás ellen, mint bármelyik elődje.

„Egy parlamentáris demokráciában élünk. Számos lehetőség áll rendelkezésre a kritikus vélemények megfogalmazására. Szerintem az efféle rendzavarások nem szolgálják a kívánt célokat. Mi természetesen nem támogatjuk az ilyen tüntetéseket” – fogalmazott Hebestreit.

A kormányszóvivő újságírói kérdésre elmondta: nem tud arról, hogy Olaf Scholz kancellár találkozna a környezetvédelmi aktivistákkal. A párbeszédnek egyébként is csak akkor látná értelmét, ha lenne esély eszmecserére, nem pedig az erőszakos akaratérvényesítés dominálna.

Volker Wissing, Németország közlekedési minisztere viszont május 2-án találkozik a klímavédőkkel. A politikus korábban élesen kritizálta az blokádban résztvevő aktivisták, valamint az általuk javasolt sebességkorlátozással sem ért egyet.

Idén januárban egy másik csoport Hollandiában hajtott végre egy ragasztós akciót, a történetet ide kattintva olvashatod el.