2023. szeptember 27. | 13:02

Letartóztatásba került két határrendész, akiket hivatali vesztegetéssel vádolnak.

Még 2022 októberében történt az az eset, hogy két ártándi határrendész szolgálat teljesítése közben este 11-kor megállított egy német honosságú teherautót, amely el akarta hagyni az országot. A sofőr átadta a határrendésznek az iratokat, aki ezután félreállíttatta a járművet.

Itt közölte a sofőrrel, hogy olyan sok hiányosságot észlelt, amelyért körülbelül 4000 eurónyi (aktuális árfolyamon több mint 1,5 millió forint) bírságot kellene fizetni. Ezután jelezte, hogy az ügyet meg lehet oldani okosba, 1500 euróval. 

A sofőr nem volt hajlandó fizetni, mert nem érezte úgy, hogy bármi probléma lenne akár az iratokkal, akár a járművel. Jelezte a határrendésznek, hogy csak 500 eurója van, és azt sem akarja odaadni. A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták a sofőrt két órán át.

Ekkor már átadott a határőrnek 300 eurót és 70 ezer forintot, amelyet kevesellt a rendész, ezért további 200 lejt is elvett. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Ezért most a korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség 2023. szeptember 19-én, több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. Az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen tartott bűnügyi akciót a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve hajtották végre a nyomozó ügyészek.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be.

A letartóztatásról készült felvétel itt tekinthető meg:

Magyarország Ügyészsége