2023. április 27. | 16:39

A balesetet egy arra járó autós telefonos kamerával rögzítette.

Április 12-én ismét baleset történt az Amerikai Egyesült Államok Brightline nevű vasúti szolgáltatásának egyik szerelvényével Floridában. A vonat a Dixie Highway és Washington Street közti szakaszon, a síneken rekedt autószállítóval ütközött, a becsapódás hatására a tréler kettétört, a járművek lerepültek, a közlekedési jelzőlámpa pedig leszakadt a helyéről.

A Brightline Amerika legveszélyesebb vasúti szolgáltatása. A statisztikai adatok szerint a vonat 60 ezer kilométerenként egy halálos áldozatot követel, 2017 óta a floridai partszakaszon 88 ember vesztette életét vasúti szerencsétlenségben.

Az extrém esőzés és áradás sújtotta vidéken történt balesetben senki nem sérült meg. A helyzet pedig sokkal rosszabb is lehetett volna. Florida alapvetően nem a legmegfelelőbb terület a nagysebességű vonatok számára.

A 106 kilométeres szakaszon összesen 178 vasúti átkelőhely található, ami indokolatlanul soknak számít. Összehasonlításképpen: Amerika második legveszélyesebb vonalán San Franciscóban – 168 ezer kilométerenként egy halálos áldozat – csak 41 átkelő jut a a 123 kilométeres távra.

Idén februárban két halálos áldozatot követelt a Brightline abban a balesetben, melyben a vonat egy SUV típusú járművel ütközött. Egy 2014-es jelentésben figyelmeztették a társaságot a szakaszon történő szabályszegésekre, az autósok ugyanis előszeretettel hajtanak át a vasúti átjárókon a tilos jelzés ellenére.

Magyarország katasztrofális statisztikával rendelkezik a vasúti átkelőhelyek biztonságát illetően. Folyamatosan olvashatjuk a megdöbbentő eseteket, sokan fékezés nélkül hajtanak át a pirosan villogó sorompón. 2022 márciusában a vonat 60 méteren keresztült tolt egy városi terepjárót egy olyan átjáróban, mely nem volt sorompóval biztosítva. Ilyen helyzetekben is meg kell győződni az átkelés lehetőségéről. A balesetben a Kia Sportage típusú jármű utasa életét vesztette, a sofőr ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.