2024. január 09. | 15:57

A havas körülmények miatt csúszós volt az út, a Skoda Fabia RS volánja mögött ülő versenyző tehetetlen volt.

Idén 37. alkalommal rendezték meg a Jännerrallye nevű nemzetközi raliversenyt, melynek hagyományosan Észak-Ausztria ad otthont. Ez az esemény a rali Európa-bajnokság, valamint az osztrák és cseh bajnokság nyitófutama, a mezőnyben négy magyar páros is indult, a László Martin-Bán Viktor kettős szerezte meg, ők a 7. helyen végeztek.

Az összetett elszámolás győztese Michael Lengauer és Erik Fürst lettek, a következőkben azonban az eredmények böngészése helyett egy érdekes balesetről szeretnénk beszámolni. A raliversenyeken elég gyakori, hogy a kijelölt pálya mellett egyáltalán nincs bukótér, ezért elég egy apró hiba is a kicsúszáshoz.

A Skoda Fabia RS versenyautóval induló Johannes Keferböck, valamint a mellett ülő navigátor, Ilka Minor egy úszómedencében landolt, miután egy havas lejtő végén nem sikerült bevenniük egy balkanyart. A körülmények finoman szólva sem voltak ideálisak, talán a pilóta is későn lépett a fékre, egy ponton túl azonban már ő is tehetetlen volt.

A medence és az út között csak egy fakerítés húzódott, így gyakorlatilag borítékolható volt, hogy valaki pórul jár majd. A Skoda az eset során teljesen víz alá került, a versenyző és a navigátor még időben ki tudott szállni, személyi sérülés a hírek szerint nem történt. A zárónap délelőttjének utolsó szakaszát Keferböckék balesete miatt törölték.

Ahogy ez ilyenkor a rali világában megszokott, a nézők azonnal a helyszínre siettek. Rendszerint egy részük a segítségnyújtás lehetőségét keresi, mások pedig a katasztrófaturizmus jegyében bámészkodnak.

A havas raliversenyek rendkívül izgalmas élményt adnak a szurkolóknak, a versenyzőknek azonban keményen meg kell küzdeniük a trükkös körülményekkel.