2024. február 13. | 12:08

Nemzeti sporttá kezd válni a vasúti átjárók sorompójának letörése.

Egyre többször emel vádat az ügyészség olyan sofőrök ellen, akik szabálytalanul hajtanak be a vasúti átjárókba, ezzel veszélyeztetve saját és mások testi épségét. Ilyenkor sokszor a sorompót is letörik, amellyel anyagi kárt okoznak.

Vannak olyanok, akik nemcsak tilosban hajtanak a sínekre, de el is akadnak ott. Januárban két autós is elakadt a síneken Almásfüzitő-Szőny vasúti átjárójánál, őket a Katasztrófavédelem munkatársai segítették ki szorult helyzetükből.

A mostani ügy még tavaly szeptemberben kezdődött, amikor Jobbágyiban haladt egy 72 éves férfi Lada Nivájával. A vasúti átjáróhoz közelítve a napfény elvakította a sofőrt, aki emiatt letörte az átjáró lecsukott sorompóját.

A megrongálódott sorompó az ideiglenes helyreállításig nem volt biztonságosan használható, ezért 22 óra 30 percig egy fedező őr biztosította a vasúti közlekedés működését, a korábbinál lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett.

A sofőr nem fokozott óvatossággal közelítette meg az átjárót, ezzel a MÁV Pályaműködtetési Igazgatósága szerint a figyelmetlen sofőr a vasút társaságnak 95 983 forint kárt okozott. Az ügyben pedig most újabb fejlemény történt.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze a büntetlen előéletű férfival szemben gondatlanságból elkövetett közlekedés biztonsága elleni vétség miatt emelt vádat, melyben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt. 

Magyarország Ügyészsége