2023. április 05. | 09:59

Most éppen Balassagyarmaton tette tönkre a MÁV berendezéseit egy autós.

Néha egészen hihetetlen, mire képesek autósok, amit puszta figyelmetlenséggel magyaráznak meg. Egy vasúti sorompót nem olyan könnyű nem észrevenni, hiszen vaskos, piros és fehér, ráadásul a mellette álló jelzőkészülékekkel együtt villog jellemzően.

Emberek sora mégis képes átveretni rajta vagy miközben csukódik le, mert azt érzi, hogy még pont átfér. Annyira fontosnak érzi magát, annyira siet, hogy fel sem méri, mekkora kockázatot vállal egy ilyen mutatvánnyal.

Nem csak magára, de másokra nézve is, hogyha tönkreteszi a jelzőberendezéseket. Hasonlóan felelőtlen volt az az autós is, aki még 2022 decemberében, az esti órákban Balassagyarmaton figyelmetlenségből átment két éppen lecsukódó sorompó alatt is - mind a két oldalán az átjárónak.

Ezt ráadásul úgy adta elő, hogy közben a szembe oldalon álltak autósok, szinte hihetetlen, hogy az ő fényszóróikat sem vette észre. Arról nem beszélve, hogy az 51 éves férfi még csak nem is fékezett, tehát valószínűleg járművében is kárt tehetett a sorompó.

A szakértők úgy ítélték, hogy a sorompók úgy megrongálódtak az eset során, hogy nem voltak biztonságosan használhatók. Ezért fedezőőröket állítottak ki, amíg a szakemberek megjavították a tönkrevágott sorompókat, ez nagyjából 6 órán keresztül tartott.

Az autós több szabályt is megszegett cselekedetével, hiszen magát a vasúti átkelőt sem közelítette meg kellő figyelemmel, ahogy a KRESZ előírja. Emellett a közúti jelzéseknek nem tett eleget, de a legsúlyosabb, hogy a közeledő vonat személyzetének és utasainak testi épségét és vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette.

Ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség hirtelen reagálva a tavaly decemberében történtekre vádat emelt a férfi ellen gondatlanságból elkövetett közlekedés biztonsága elleni vétség elkövetése miatt. Ebben a férfira pénzbüntetés kiszabását és járművezetéstől való eltiltását indítványozzák.

Azzal, hogy mennyi baleset történik vasúti átjárókban, már korábban is foglalkoztunk egy videóban.

Magyarország Ügyészsége