2023. október 02. | 13:39

Abban bíznak, hogy a kamera hatására javul az emberek rendőrökkel szemben tanúsított viselkedése.

Testkamerákat tesztelnek a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, értesült az Index. Bár a lap újdonságként kezeli a dolgot, a BRFK valójában már régebb óta kísérletezik a dologgal és többféle márkájú, kialakítású kamerát kipróbált.

Egy rendőr ezredes azt nyilatkozta, hogy számos külföldi példa mutatja, mennyire jó dolog is az, ha egy intézkedő rendőrön testkamera van. Főleg azért, mert sokan egyszerűen nem tudják, hogyan kell viselkedni egy rendőrrel.

Szerinte ez alapvető probléma, hiszen ennek kapcsán oktatás sem zajlik. Így pedig ha valaki ilyen helyzetbe csöppen, a félelem miatt agresszívvá válhat, ami akár hivatalos személy elleni erőszakká is fajulhat.

Felhozta azt a tudományos tényt is, hogy a kamera hatására mindenki másképp viselkedik, ami szintén a rendőrök javára válhat. Hiszen aki tudja, hogy figyelik, az gyakran visszafogottabban viselkedik.

Nem beszélve arról, hogy sok helyzetben a kamera felvétele megkönnyítené az eljárást is. A történteket így nem csak vallomások és kihallgatások tudnának alátámasztani, hanem a felvétel segítségével is.

Érdekes módon a rendőrök egy kicsit egyelőre ódzkodnak a testkamera használatától. Pontosan ugyanabból az okból, amit a bizonyított tudományos tény is állít, hogy máshogy viselkedünk kamera előtt.

Többen is azt érzik, hogy ez az ő és a munkájuk megfigyelésére szolgáló eszköz. Ha bármit csak egy kicsit is rosszul hajtanak végre, akkor a felvétel alapján azonnal elő lehet őket venni.

Az tény, hogy a szabálytalan rendőröket ezzel a módszerrel ki lehet majd szűrni az állományból. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy ez a lakosság védelmét is szolgálhatja akár egy eset során, vagy annak megelőzésekor.

Depositphotos