Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Több ezer embernek nem volt kedves a saját vagy a gyermeke élete az elmúlt hónapban

2023. augusztus 11. | 15:05

Ellenőrzést tartott egy kampány keretein belül a rendőrség a biztonsági öv megfelelő használatával kapcsolatban, és siralmas eredmények születtek.

A rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak 2023 márciusától kezdve a passzív biztonsági rendszerek használatára az utakon. Ilyen a biztonsági öv is, amit valamiért egyesek még mindig képtelenek használni, pedig nem kell hozzá bő agyi kapacitás.

A 2023 júliusi ellenőrzésből fakadó statisztikák szerint még mindig sok a gond ezen a területen. Csak ebben az egy hónapban az ellenőrzések során a rendőrség 12 008 embert büntetett meg, mert autójában valaki becsatolt biztonsági öv nélkül utazott.

A legelkeserítőbb adat, hogy 277 esetben hiányzott valamilyen passzív gyermekbiztonsági eszköz, vagy csak szimplán nem volt bekötve a gyerek. Aki ezzel játszik, az valószínűleg nem fogja fel, hogy nem kell feltétlen baleset, egy erőteljesebb fékezés is elég komoly sérülést okozhat a gyermeknek.

Egy baleset esetén azonban súlyos fogyatékosságot is szerezhet, amellyel aztán le kell élnie az életét és ez még mindig nem a legrosszabb forgatókönyv. Persze ez vonatkozik mindenki másra, aki nem köti be magát az autóban.

Hiszen ebből a bő 12 ezer emberből volt 10 035 sofőr, aki ugyanígy félvállról vette a biztonsági öv használatát. Emellett az anyósülésen 1432, míg a hátsó ülésen 541 ember nem gondolta fontosnak, hogy túléljen egy esetleges balesetet.

Másik érdekes statisztika a rendőrség részéről, hogy a biztonsági övet be nem kötők jelentős része a városon belül akadt horogra. Itt összesen 10 610 embert fogtak meg ezzel, míg településen kívül 967-en voltak. Még érdekesebb, hogy autópályán is akadt ilyen sofőr, összesen 431 darab.

Bár sokan azt gondolják, hogy a rendőrök csak szekálják az autósokat és sokszor elhangzik a már elkoptatott mondat, miszerint csak pénzbeszedés zajlik. Valójában azért fontos ellenőrizni ezek használatát, mert például a biztonsági övvel a tapasztalatok alapján 60 százalékkal nagyobb esélyünk van túlélni egy balesetet.

Persze ez ellen sokan lázadnak és semmitmondó, könnyedén megcáfolható érvekkel dobálóznak. Jellemzően ismernek is valakit, aki ismer valakit, aki azért nem halt meg egy balesetben, mert nem volt bekötve és kirepült.

Ezt azért tudjuk, hogy ha történt is ilyen, legfeljebb véletlen. De van olyan önérzetes autós is, aki azért nem köti be magát, mert a buszon is lehet enélkül utazni - azért ez is elég röhejes.

Ezek az érvek sem jelentenek felmentést a passzív biztonsági rendszerek használata alól, és ha összefutunk a rendőrrel, a helyszínen akár 10-15-20 ezer forintos bírsággal is jutalmazhat amellett, hogy ha egy balesetben nem kötöttük be magunkat, a biztosító sem fog fizetni. A másik dolog, hogy ez a szabály, be kell tartani, és kész.

Police.hu
Tökéletes családi autó, ha megfelelő méretű a péniszed - Honda Jazz e:HEV (2023) - Teszt Meghökkentően szögletes lett az új Hyundai Santa Fe, de a motorkínálat még furcsább

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!