2023. július 07. | 15:06

A híres klímaaktivista nem tett eleget a hatóságok utasításainak, ezért most felelnie kell.


FRISSÍTÉS (10.12.): Júliusi cselekedetéért 1500 svéd koronára (kb. 50 ezer forint) büntették a híres aktivistát. Az ítélethozatalt követően első útja újra a kikötőbe vezetett, hogy tovább folytassa tiltakozását.

Ennek eredményeképp három hónapon belül másodszor ítélték el, és kapott pénzbírságot ugyanazért a tettéért. A második esetben már 4500 koronás (150 ezer forint) büntetést kapott.


Bíróság előtt kell felelnie a híres klímaaktivistának, Greta Thunbergnek Svédországban. Egy klímavédelmi akció során tagadták meg társaival a rendőri utasításokat, ezért pedig most vádat emeltek ellenük.

Júniusban ugyanis Malmö városában olajtankerek útját próbálták elzárni. Nem volt egyedül, több aktivistával együtt alkottak blokádot, amikor megjelentek a hatóság emberei.

Távozásra szólították fel a lelkiismeretesen védekező aktivistákat, akik ennek ellenálltak. A rendőrök ezért kénytelenek voltak intézkedni és elvitték őket a tankerek elől.

Néhányan még a hajókra is felmásztak a kikötőben, de a hatóságok végül mindenkit begyűjtöttek. Mivel nem engedelmeskedtek a hatóságok utasításainak, ezért büntetéssel kell szembenézniük.

Ilyen cselekményért a svéd jogszabályok alapján a kiszabható legnagyobb büntetés 6 hónap börtön vagy bírság. Azt nem tudni, hogy mit kapnak az aktivisták, Thunberg sem nyilatkozott az ügyben.

A tankerek blokádjánál viszont válaszolt a sajtó kérdéseire. Azt mondta, hogy nem akarták végignézni, ahogy haladnak a tankerek, ezért fizikailag próbálták elállni azok útját.

A tüntetésük egyébként nem egy spontán szervezett program volt. Elég kitartóan, összesen hat napon keresztül tüntettek a kikötőben.

Hesham Elsherif / Getty Images