2018. február 02. | 16:53

A Parkl egy igazi 21. századi innovatív és iránymutató vállalkozás. Nehéz elképzelni, hogy ne ez legyen a jövő egyik útja a nagyvárosi közlekedésben.

Hogyan kezdődött a Parkl-sztori?

Somogyi Zsolt: Műszaki beállítottságú ember vagyok, és egy barátommal sok ötletünk van, volt, köztük a Parkl is. Korábban sokat dolgoztam nagy cégek, gyárak megbízottjaként. Gyártási optimalizálással foglalkoztam, valamint nagy IT-projektek szervezésével. Aztán eldöntöttük, hogy megvalósítjuk a Parkl-projektet, amihez egy jó prezentációval és ígéretes üzleti tervvel hamar befektetőket találtunk.

Honnan jött a Parkl alapötlete és hogyan is működik a rendszer?

Somogyi Zsolt: Az alapötlet onnan jött, hogy nagyon sok a kihasználatlan fedett parkoló vagy mélygarázs Budapesten, és miért ne lehetne odaterelni az autósokat éjszakára, miért hagyják kint a kocsit éjjel az utcán? A kérdés, hogy hogyan tud bejutni, erre találtunk ki egy nagyon egyszerű megoldást. A Parkl applikáció letöltése után az ügyfél regisztrál és rögtön látja, hogy hol van a hozzá legközelebbi parkoló és mennyi hely van ott, persze azt is, hogy mennyibe kerül. Kifejlesztettünk egy eszközt, mely az applikáción keresztül kinyitja a sorompót, nem kell jegyet húzni, apróval bajlódni és a portással egyeztetni. Parkol a kocsival és amikor távozik, a rendszer levonja az összeget az ügyfél bankszámlájáról és számlát is ad természetesen.

Hogyan zajlott a Parkl piacra vezetése?

Somogyi Zsolt: Egy ilyen vállalkozás esetében fontos, hogy minden gyorsan és pontosan történjen. Kicsit izgultunk az első tárgyaláskor, vittük magunkkal a készüléket, mely képes kezelni a sorompót és szerencsére pozitív visszahangra leltünk. A szerződés megkötése egy külön dolog, jogilag és adózás szempontjából is mindent pontosan meg kellett szerveznünk. Ma már külön értékesítői, jogi és marketing csapat is dolgozik azért, hogy egyre több helyre eljuttassuk a Parkl-t, szerencsére egyre több ügyfelünk és felhasználónk van.

Európában van hasonló rendszer, mint a tiétek?

Somogyi Zsolt: Vannak hasonlóak, de ilyen komplex rendszer nincs, mint a miénk, ami egy applikáción belül térképen parkolót keres, mutat és fizetni is lehet rajta, ráadásul nonstop működik és nem igényel emberi erőforrást. Célunk, hogy belföldön és külföldön is terjeszkedjünk, ezen folyamatosan dolgozunk. Jelenleg már több, mint 15.000 ember töltötte le a Parkl-t.

Mit kell tudni a díjszabásról?

Somogyi Zsolt: Van egy 50 forintos kényelmi díj, a parkolási árakat teljes mértékben a helyszínek állapítják meg. Ezen bármikor, minden napszakban tudnak állítani, attól függően, hogy milyen a kihasználtság. Vannak ötcsillagos szállodák is a partnereink között, ott kicsit drágább lehet, de most már mindenki megtalálhatja a neki kedvező parkolót.

Mi a jövőbeni célotok és küldetésetek?

Somogyi Zsolt: Folyik most egy kampányunk, ezért sokat szerepel a cég nyilvánosan is, mely a levegő tisztábbá tételére irányul. Egy kutatás nemrég megállapította, hogy a forgalomban résztvevő autósok 30%-a parkolóhelyet keres. A Parkl segítségével ez a keresés gyakorlatilag megszüntethető, ugyanis célirányosan megy az ügyfél parkolni. Ezáltal kevesebb időt tölt a forgalomban és mérséklődik a károsanyag kibocsátás. Partneri szerződésünk van például a GreenGo-val is, így támogatjuk a zöld autós kezdeményezéseket. Hisszük, hogy ez a jövő itthon és Európában is! A Parkl applikáció letölthető Androidra és IOS-re is. Az interjút készítette: Porkoláb Bence