hétfő - 2023. március 27.
7 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Automata sebességváltót mindenkinek? Vagy mégsem?

2022. március 28. | 13:00

Évek óta teljesen általánosnak számít az automata sebességváltók jelenléte, holott hazánkban egy ideje ez még nem volt egyértelmű. Korábban kifejezetten a drága árkategóriás autókat szerelték fel vele, mára viszont teljesen megszokottá vált. Mégis sokan szinte megvetik az automata sebességváltós gépkocsikat. Ennek általában a rengeteg tévhit az oka, ami már régóta nem valós információkra épül.

automata váltó

Az automatával kihal a lélek a kocsiból?

A legtöbben azt állítják, hogy automatát vezetni lélektelen. Nincs kuplungjáték, nem befolyásolhatjuk teljesen az autót, a kerekek átemelését többé nem mi végezzük, hanem az elektronika. Általában emiatt van sokszor a heves tiltakozás az automata ellen. Pedig az a helyzet, hogy ahogyan a hagyományos bevásárlóközpontok és egy Alza volumenű webshop esetében is, pusztán a saját felfogásunk a döntő. Aki érezni akarja az áruházi bevásárlás feelingjét, az elmegy egy hagyományos üzletbe. Viszont aki csak vásárolni szeretne, az webshopot használ. Ez ennyire egyszerű, és pont emiatt nincs oka a két tábornak egymást szidnia.

A baleset-megelőzésben is segíthet

Az automata sebváltót a fentebb említett okok miatt is hiba szidni. Sokan egyébként azért választják, mert egyszerűbb használni. A számukra a kocsi használati eszköz, nem érzelmi kérdés. Vagyis akinek kell az autó lelkisége, az úgyis a manuálisnál marad. A többieket viszont igen is hagyni kell automatát használni, ugyanis sokkal nagyobb szerepe lehet a balesetek megelőzésében, mint hinnénk. Hiába mondják a manuális váltó kedvelői, hogy a kézi sebváltó is lehet olyan gyors, ez nem így van. Balesetveszélyes szituációkban az automata nyer, és bizony ezzel komoly helyzeteket úszhatunk meg. Ráadásul a kuplungozás és váltás helyett a közlekedésre is jobban fókuszálhatunk mellette.

Mi a következtetés?

Az autó nem mindenkinek státuszszimbólum vagy érzelmi kérdés. Vagyis értelmetlen szidni azokat, akik automatát választanak. Egyszerűen csak fogadjuk el, hogy vannak olyanok, akik használati eszközként szeretnének kocsit vezetni. Tehát biztonságosan és minél kevesebb felesleges erőfeszítéssel. Míg másoknak ezzel szemben kell a manuális élmény.

Szmogriadó és forgalomkorlátozás jöhet Budapesten? Ötezernél is több gyorshajtót fogtak meg az egynapos sebességmérő razzia során

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!