A barbecue sütés egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Egyszerűnek tűnik, hiszen a lényege csak annyi, hogy hosszan, lassú tűzön sütjük az ételt. De ha jól szeretnéd csinálni, van még néhány dolog, amire oda kell figyelned.

Lássuk, mit érdemes használni a tökéletes barbecue elérése érdekében, hogyan tudják befolyásolni az elkészült ételek minőségét a különböző technikák és eszközök.

Tökéletes barbecue minőségi grillsütőben

A barbecue lényegi eleme az állandó hőmérsékleten való lassú sütés. Az állandó hőt viszont nem könnyű fenntartani. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthasd, jó minőségű grillezőre vagy füstölőre lesz szükséged. A kerti grillek közül a modern kerámiagrillek tökéletesen alkalmasak erre, ugyanis dupla falú acél- és kerámiaötvözetből készülnek. Ebből kifolyólag kiemelkedő a hőtartásuk. A füstölők vagy smokerek kifejezetten a lassú sütésre lettek kialakítva. Ezekben az ételek az irányított meleg levegőtől sülnek át fokozatosan, nem a direkt hőtől a lángok felett. 

Szeretnél minél többet megtudni a barbecue és a füstölés rejtelmeiről? Nézd meg a Grillplaza.hu kínálatát, válassz a legjobb minőségű füstölők közül, és vágj bele a kalandba!

Milyen húst érdemes választani?

A barbecue fogásoknál nem csak az a fontos, hogy hogyan fűszerezünk, hanem az is, hogy mit. A túl száraz húsok erre nem alkalmasak, hiszen hajlamosak a sütés alatt tovább száradni. A lassú sütésre azok a húsok a legmegfelelőbbek, amik nagyjából 20%-os zsírtartalommal rendelkeznek. Ilyen például a tarja, a lapocka vagy a dagadó. Igazán kiemelkedő ízvilágot kölcsönöz a húsoknak, ha csonton maradva füstöljük őket, emiatt is közkedvelt barbecue fogás az oldalas vagy a marhaszegy.

Mire kell figyelni sütés közben?

Ahhoz, hogy a fogás jól sikerüljön, három dologra lesz szükséged:

  • Állandó, alacsony hőmérséklet
  • Sok füst
  • Hosszú idő

Ahogy azt már korábban olvashattad, az állandó hőmérséklethez elengedhetetlen egy jó sütő vagy füstölő. A füstös hatást ugyan el tudod érni fűszerezéssel vagy füstölőfával is gázos vagy elektromos grillen, de ha a hamisítatlan ízélményre vágysz, akkor elengedhetetlen lesz egy faszenes grill vagy egy füstölő.

Grillek esetében a választott tüzelőanyag begyújtása után a hőmérsékletet nagyjából 120 fokra kell emelni, majd folyamatosan szinten tartani. Erre szüntelenül oda kell figyelni, ugyanis csak így érheted el a megfelelő állagú húst.

Ha barbecue sütésre adod a fejed, számolnod kell vele, hogy sok időt igényel. Egyes füstölőkben már van lehetőség arra is, hogy a távolból okostelefonnal szabályozd a hőmérsékletet, és csak a hús forgatásakor kelljen fizikailag is jelen lenned. Ha grillen akarod elkészíteni az ételt, akkor viszont sokkal több odafigyelést igényel. A választott hús típusától és a vastagságától függően a sütési idő akár 8-10 órát is igénybe vehet.