2024. március 25. | 12:41

Az utóbbi évtizedben elég egyértelművé vált, hogy a városi terepjárók, más néven SUV-k az egyik legkeresettebb kategóriává nőtték ki magukat Európában és a tengerentúlon egyaránt. A hagyományos, belsőégésű motoros autók mellett a hibrid, illetve elektromos járművek szegmensében is népszerűek. Jelen cikkünkben a kínai BYD elektromos SUV-ját, a SEAL U modellt mutatja be. Mit tud ez az autó?

Öt modellel érkeztek Magyarországra

Aki olvasott mostanában autós híreket, bizonyára hallotta, hogy a BYD immár nemcsak gyárakkal van jelen itthon, hanem az értékesítést is elkezdte. A kínai óriáscég, amely a világ egyik vezető akkumulátorgyártója is egyben, öt tisztán elektromos autót dobott a magyar piacra:

● a BYD ATTO 3 crossovert,

● a BYD DOLPHIN városi kisautót,

● a BYD ETP 3 furgont,

● a BYD SEAL sportszedánt,

● illetve a BYD SEAL U városi terepjárót.

Mit kell tudni a SEAL U-ról?

A BYD SEAL U modellt a Tesla Model Y versenytársának szánta a kínai gyártó. 87 kWh-s kapacitású, szuper biztonságos Blade akkumulátorral van felszerelve, amely cell-to-pack kialakításának köszönhetően a lítium-vasfoszfát akkumulátorok egyik úttörő modellje hatékonyságban is. A kombinált WLTP-hatótáv 500 km, amely remek utazóautóvá teszi. A 140 kW-os egyenáramú töltéssel mintegy 28 perc alatt fel lehet tölteni 30%-ról 80%-ra, amelynek köszönhetően a kifejezetten hosszú utazásokat sem kell sokáig megszakítani a töltéshez. A 160 kW-os, 218 lóerős szinkronmotor 175 km/órás végsebességet tesz lehetővé, amely több, mint elég.

De nemcsak a teljesítménye felel meg a kategória elvárásainak, az esztétikum és komfort is abszolút rendben van, sőt. A német sztártervező, Wolfgang Egger által megálmodott, a tenger által ihletett „Ocean aesthetic” koncepció jegyében gyártották, ennek megfelelően a BYD SEAL U designja egyszerre futurisztikus és elegáns, letisztult, finom vonalvezetésű, kiegészítve az EV-kre jellemző stílusjegyekkel.

Kép forrása: BYD

Az autó beltere pedig egyszerre gyönyörű, egyedi és összkomfortos. A nagyméretű, forgatható középső kijelző a SEAL U infotainment rendszerének központja, amelyen keresztül számtalan funkció elérhető. A szélvédőre kivetített head-up kijelző pedig segít abban, hogy egy pillanatra se kelljen a szemünket levenni az útról.

De a tágas utastérben található, több irányban is állítható ülések is kitesznek magukért: memóriahabos kialakításuknak köszönhetően végtelenül kényelmesek. Az utazási élményre a kiváló, fénytechnikával összehangolt hangrendszer, a panorámatetők és a csúcsminőségű NVH (noise, vibration, harshness - zaj, vibráció és durvaság) rendszer teszi fel a pontot. Mindemellett a SEAL U nemcsak kiváló utazóautó, biztonságossága is kiemelkedő, az NCAP értékelésen öt csillagot kapott: nem kell tehát félteni benne a családot!

Összességében a BYD SEAL U egy remek elektromos SUV kiemelkedő ár-érték arányban, amelyből nem lepődnénk meg, ha nemsokára jó párat láthatnánk gurulni a magyar utakon!

Immár a Schiller Autó Család Zrt. is forgalmazza a BYD autókat

Magyarországon jelenleg három autókereskedés forgalmazza a BYD modelleket, köztük a SEAL U-t. A hírekben több helyütt olvasni lehetett, hogy nemrégiben a közel harminc éve piacon lévő családi vállalkozás, a Schiller Autó Család Zrt. is csatlakozott a magyar viszonteladók sorához. A szerződés január 11-ei aláírását követően február 1-jével megnyílt a BYD Schiller, illetve a kapcsolódó BYD márkaszerviz. És magától értetődik, hogy a cég váci úti márkakereskedésében sok szeretettel várják mindazokat, akik szeretnék kipróbálni az új modelleket, többek között a SEAL U-t!

BYD