2023. december 12. | 16:41

Az álláskeresés ma már minden területen sokkal hatékonyabb folyamat lett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenképpen hamarabb fogjuk megtalálni a következő munkahelyet. Ehhez a megfelelő eszközöket és módszereket kell használni. Ezek közé tartozik az ideális álláskereső portál megtalálása is.

Álláskeresés napjainkban

Ha például valaki Debrecenben keres építőipari munkát, akkor a https://debrecenallas.hu/allasok/epitoipar-epiteszet oldalon garantáltan megtalálhatja az elérhető lehetőségeket. Már ez is jelzi, hogy mégis mire képesek az álláskereső portálok napjainkban. Részletesen tudunk keresni, elérhető olyan is, amin kifejezetten egy adott városban és környékén található nyitott pozíciók vannak elhelyezve. Ezzel a munkakeresők mellett a munkáltatók dolgát is megkönnyítik, mivel releváns jelentkezők fognak érkezni.

Az álláskereső portáloknak ez az elsődleges célja: közelebb hozni egymáshoz a keresletet és a kínálatot. Mindkét fél jól jár, mivel az álláskeresőknek nem kell egyesével felkeresni minden potenciális céget, megnézni, van-e egyáltalán nyitott pozíciójuk. A cégeknek pedig nem kell költséges hirdetési csatornákat kiépíteni, ahol megkereshetik a jelölteket. Egy álláskereső portálon egyszerűen lehet keresni, pár kattintás alatt beadhatjuk a jelentkezésünket egy adott hirdetésre.

Természetesen ez csak egyetlen egy eszköz, ami megkerülhetetlenné vált napjainkban. Vannak olyan “kellékek”, amelyeknek a funkciója, célja változott meg az évek során. Néhány pedig teljesen eltűnt, sőt, igazi ritkaságnak számít, ha valaki ilyet kér vagy használ az álláskeresés során.

 

Az önéletrajz és motivációs levél szerepe

Évekkel ezelőtt a munkahelyek többsége elvárta az önéletrajz és motivációs levél leadását a jelentkezések során. Mára csak az önéletrajz maradt az esetek döntő többségénél, de ennek a célja is megváltozott. Ma már ez az elsődleges eszköz, amivel meg tudjuk különböztetni magunkat a többi jelentkezőtől.

A fő célja az, hogy egyáltalán lehetőséget kapjunk arra, hogy egy interjún bizonyítsunk. A motivációs levelek szinte teljesen eltűntek. Csak a nagyobb cégeknél és multiknál találkozhatunk velük, ahol kifejezetten fontos az, hogy ki mennyire illeszkedik a vállalati kultúrába.

Nem szabad kapkodni

Ahhoz, hogy megtaláljuk a következő munkahelyünket, nem létezik tuti recept, ami mindenkinél beválik és azonnal sikeresek lehetünk. “Csak” az esélyeinket tudjuk növelni azzal, ha a megfelelő eszközöket használjuk a folyamat során. Ezért is kell megtalálni azokat az álláskereső portálokat, amelyek a mi igényeinknek a legjobban megfelelnek. A kezdeti példánál maradva: ha Debrecenben keresünk építőipari munkát, akkor olyan oldalra van szükségünk, ahol nagyrészt ilyen hirdetések találhatóak.

Szerencsére ma már könnyedén használatba vehetünk ilyet, amit aztán beépíthetünk az egész álláskeresés folyamatába.