2023. október 18. | 12:46

Tudjuk-e, hogy honnan ered pontosan a Tatratea története? Hallottunk-e már arról, mi minden játszott közre a manapság rendkívül kedvelt és népszerű ital létrejöttében? Ha igen, ha nem, ez a bejegyzés most iránytűként szolgálhat a történet felfedezésében.

Amit a Tatratea története kapcsán tudni érdemes

A sztori kiindulópontja nem más, minthogy a Magas-Tátrában bizony nem mindig fenékig tejfel az élet. Sőt, kimondottan nehéz körülmények között kellett boldogulni mindig is. Pláne, hogy az iDrinks likőr, krémlikőr kínálatából sem lehetett mindig ilyen könnyen rendelni.

Ellenben a hegyek között, ahol kőkemény fizikai munkát kell végezni, a kisebb-nagyobb balesetek majdhogynem mindennaposak. Ennek ellenére nem volt mindig gyógyító vajákos vagy patikárius, akihez fordulni lehetne betegségekkel, sérülésekkel.

Úgyhogy a hegyi emberek jobb híján saját maguk által készített orvosságaikkal gyógyították a bajokat. Ehhez a hegyekben gyűjtött gyógynövényeket használták fel, amelyekhez kimondottan magas alkoholtartalmú szeszt, mézet, fokhagymát és faggyút adtak hozzá.

 

Mi mindennek tudható be a Tatratea íze és zamata?

Az ikonikus szlovák likőr gyakorlatilag nem más, mint speciális gyógynövények és a fűszerek remek érzékkel összeállított keveréke. Amelyet az idők során a készítők folyamatos jelleggel fejlesztettek és alakítottak.

Például emiatt juthatott el arra a szintre a készítés napjainkban, hogy az Indiából érkező tealevelek is hozzáadjanak a végeredményhez. Ezeket a leveleket egyébként kimondottan hosszú ideig fürösztik hideg alkoholban, hogy ennek hatására malátás ízűvé és sötét színűvé formálják a szeszt.

Hasonlóképp lényeges szerepe van a tölgyfának, nem beszélve a szűrés lépéséről a készítés során. Utóbbi lényege, hogy az ital apró gyógynövénydarabjai szelektálásra kerüljenek, és létrejöjjön a hamisítatlan tisztaság.

Melyik a legnépszerűbb változat a műfajban?

A kérdés kapcsán sok mindent meghatároz az összesen 8 hetet felölelő érlelés folyamata és menete. Ami pedig a makulátlan minőséget jelentő eredményt illeti, a tiszta vizű hegyi források ebből a szempontból is elmaradhatatlanok.

Idehaza, illetve majdhogynem globális szinten is a Tatratea Eredeti Tea Likőr viszi a prímet népszerűség szempontjából. Talán amiatt, mivel a helyi gyümölcspárlatok édesen gyümölcsös aromahullámát képes megtestesíteni.

Persze sokan a fekete tea és a karamell jelenlétének köszönhetően képtelenek ellenállni neki. Sok egyéb remek példát sorolhatnánk még fel, de a magyaros ízléshez talán a Betyáros Tea Likőr állhat a legközelebb.

Olyan, mint egy elképesztően vagány hegyi aromacsoda, amely egyrészt kevésbé édes a többi változattal összevetve, ugyanakkor az általa keltett keserű aromalavinák mégis elsőrendű ízélményt képesek biztosítani.