2024. május 30. | 20:05

Az egykor dús frizura ritkulása, illetve a kopaszodás sokaknál jelent egyet a fiatalság megkopásával, elvesztésével. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk, ha hajhullást tapasztalunk, illetve bemutatjuk, hogyan zajlik egy modern diagnosztikai vizsgálat.

A kopaszodás első jelei

Sokan kétségbeesnek, ha kezdődő kopaszodást tapasztalnak, hiszen ez egy végleges, vissza nem fordítható folyamatnak tűnik. Mára már azonban léteznek olyan modern hajklinikák, ahol megoldást találhatunk a hajunkat érintő problémákra.

A TurboHair Medical kezelései között például hajgyógyászati diagnosztikának is alávethetjük magunkat, és fényt deríthetünk hajunk hullásának valódi okára. Amennyiben pedig a felmérés során az derül ki, hogy a kopaszodásunk genetikai hátterű, akár hajtetoválási vagy hajbeültetési szolgáltatásokat is igénybe vehetünk.

Bár a genetikai okokból fakadó kopaszodás tekinthető a leggyakoribbnak, sokszor más tényezők is hatással vannak erre a folyamatra. Az olyan életmódbeli szokások, mint a helytelen táplálkozás, a vitaminhiány, vagy a stresszes és mozgásszegény életvitel mind fokozhatják ugyanis a haj hullását. Ezenfelül a vashiány, vagy akár egy autoimmun betegség is okozhat kopaszodást, ilyenkor pedig akár már az alapbetegség kezelésével is megszüntethető a haj elvesztésének folyamata.

 

Önmagunk diagnosztizálása helyett érdemes tehát figyelni a testünk jelzéseire és szakemberre bízni a diagnózis felállítását. Sok olyan eset létezik ugyanis, amikor akár egy hajhullás miatt kezdeményezett vizsgálaton derül fény egy komolyabb betegségre.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Minden vizsgálat egy felméréssel indul, amely során a páciens megoszthatja a szakemberrel a panaszait, illetve válaszol annak kérdéseire. Ezt követi egy alapos, ugyanakkor teljesen fájdalommentes mikrokamerás vizsgálat. A diagnózis felállítását ez nagyban megkönnyíti, hiszen ennek során sokszoros nagyításban látható mind a fejbőr, mind pedig a hajszálak.

A felmérést követően a szakember megállapítja a diagnózist, ami alapján pedig kidolgoz egy kezelési tervet.

Megoldási javaslatok - hajbeültetés és a hajtetoválás

Mivel a probléma gyökere egyénenként eltérő lehet, ezért természetesen nincs egységes kúra, kezelési terv sem, ami mindenkire alkalmazható lenne. A legtöbb javaslatra azonban igaz, hogy egyrészt tartalmaz egy természetes, gyógyhatású készítménnyel történő otthoni kezelést, illetve életmódbeli tanácsokat is. Tartósan fennálló vitaminhiány esetén például célszerű változtatni a páciens étrendjén, a stresszes, túlhajszolt életmódra pedig megoldást jelenthet a rendszeres testmozgás bevezetése.

Azzal viszont számolni kell, hogy amennyiben a kopaszodás már igen előrehaladott, előfordulhat, hogy a hajbeültetés vagy hajtetoválás tudja majd az egyetlen megoldást nyújtani, a kezdődő hajhullás ellen viszont a gyógyhatású készítményekkel is hatékonyan felléphetünk.