hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Használtautó-vásárlás – csakis okosan

2022. március 28. | 14:00

A használt autó vásárlása nem könnyű terep, hiszen számtalan kockázatot hordoz magában a műfaj. Érdemes egy pár dolgokra feltétlen odafigyelnünk tehát, másképp akár csalás áldozatai is lehetünk. A lopott gépjárművek piaca virágzik, a leharcolt, használhatatlan autóké úgyszintén. Nézzük tehát, mire érdemes odafigyelnünk ilyenkor!

használtautó-vásárlás

Az alvázszám hiánya

Az alvázszám alapján lekövethető a gépjármű előtörténete, így meggyőződhetünk a múltbéli sérülésekről és tulajdonosokról. Már az is gyanúra adhat okot, ha az eladásra szánt kocsi alvázszámát titkolja előlünk az eladó.

Szervizkönyv és forgalmi

A szervizkönyv és a forgalmi úgyszintén a gépjármű adatairól informál bennünket, amiről érdemes alaposan meggyőződnünk vásárlás előtt. A forgalmit a megbízhatóbb eladók sokszor már a hirdetés fényképei közt is megosztják – ebből sejthetjük, ha valaki komolyan gondolja az eladást. A szervizkönyv pedig jegyzi az autó előtörténetét, ebből láthatjuk az eltitkolt hibákat.

Ne csak a külsőre figyeljünk

Az eladásra szánt autókat mindig jó színben próbálják feltüntetni, ezért próbáljuk meg a fényezés vagy a dísztárcsák látványát ignorálni, amikor megnézzük az autót. Egy pár új dísztárcsát, némi autófényezőt bárki vásárolhat az Alza oldaláról, de ez még nem pótolja a megfelelő motorikus szerkezetet. Tehát fókuszáljunk a gépjármű üzemi állapotára inkább.

Tesztvezetés

Sajnos nagyon sok olyan eladó van, aki nem hajlandó tesztkörre odaadni az eladásra szánt autót. Ilyenkor élből utasítsuk vissza az eladási ajánlatot, hiszen itt biztosan nincsenek rendben a dolgok. A tesztvezetés elengedhetetlen eleme az új autók vásárlásának is, használt gépjárművek esetében pedig kiemelten fontos. Ilyenkor derülhet fény a különféle mechanikai hibákra, amiket az eladó esetleg „elfelejtett” megemlíteni.

Az eladó személye

Az eladó stílusa már a gépjármű megtekintése előtt is sokat elárul. A helyesírási hibákkal tűzdelt, igénytelen hirdetés nem sugall túl nagy megbízhatóságot, ahogyan a nagy ígéreteknek sem érdemes bedőlnünk. Egy telefonbeszélgetés során azonban ennél is több kiderülhet róla, hogy valóban megéri-e az adott autó után komolyan érdeklődnünk.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!