2025. május 27. | 17:28

Ma már egyre inkább nyitunk az egészséges táplálkozás irányába, nemcsak az egészségünk megóvása a cél, hanem más népek gasztronómiájának megismerése is motivál. Ezzel együtt kísérletező kedvünk is nő, hogy minél több dolgot készítsünk el mi magunk is.

A közel-keleti konyha ízvilága

Miért csábítanak minket ezek a varázslatos ételek? Talán azért, mert változatos ízek és összetevők jellemzik, ahol a libanoni, arab és izraeli zsidó konyha, valamint az örmény, grúz és török ízek is fontos szerepet játszanak. A hummusbar remek közel-keleti fogások sorát kínálja – akár elvitelre is –, és franchise terén is jól ismert. Az egyes régiók jellegzetes ízei között számos különbség van, viszont mindegyik térség intenzív ízekkel és fűszerekkel dolgozik.

Mindezen túl az egyik legegészségesebb a világon, mivel szinte minden étele sovány fehérjékben gazdag, egészséges zsírokat, gabonamagokat és zöldségféléket tartalmaz. A fűszerezésben szívesen használnak gyógynövényeket is, talán az különbözteti meg leginkább az európai konyháktól. A sertéshúst egyáltalán nem fogyasztják, helyette halakat, bárányt, csirkét tálalnak fel ezerféle módon.

A koriandermag az egyik legkedveltebb fűszerük. Szinte hihetetlen, de egész lista szól amellett, hogy miért egészséges a fogyasztása. Fekélyek, gyulladások, görcsök kezelésére jótékony, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is bír, segíthet a bőrbetegségek gyógyításában. Méregtelenítő hatású, közrejátszik a szervezetben felhalmozódott méreganyagok lebontásában.

 

A hummusz igazi ínyencfogás

Amikor a hummusz szót halljuk, ma már biztosan tudjuk, hogy ez nemcsak ásványi anyagokban gazdag termőtalajt jelent, hanem egy bizonyos ennivalót is. Méghozzá egy közel-keleti krémes állagú ételt, amelyet csicseriborsóból és tahiniből készítenek citromlé és fokhagyma hozzáadásával. A tahini más néven szezámpaszta, azaz őrölt és kissé megpirított szezámmagból készült sűrű massza.

Szóval ha kedvet kapunk hozzá, otthon is nekiállhatunk egy remek mártogatós vacsi elkészítésének. A csicseriborsót előtte éjjelre áztassuk be vízbe, mint más hüvelyeseket, és jól főzzük meg. Konzerves változatból is készíthetjük, tény, hogy ezzel időt spórolunk. A megpuhult borsót alaposan turmixoljuk össze, legyünk kitartóak, ezzel ne siessünk! Adjuk hozzá a tahinit, amit előzetesen megvásároltunk egy megbízható helyről. Pépesítsük tovább, és a végén adagoljuk hozzá a pici citromlevet és a zúzott fokhagymát.

Ezzel meg is kapjuk az alap hummuszt. Tálaláskor locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal! Pirítós, csíkokra vágott friss és ropogós zöldség remek kísérője lehet. Persze grillezett húsok mellé is kiváló, teljesen új mélységet ad a főétel ízvilágának. Ha kicsit tovább akarjuk gondolni, keverhetünk hozzá sütőtököt, céklát, petrezselymet vagy újhagymát.

Legyen útitársunk egy könnyű fogás!

Egy hosszú autóúton könnyedén gondoskodhatunk némi kis harapnivalóról. Csak telepakoljuk a hűtőtáskát szeletelt zöldségekkel, elegendő frissítő limonádéval és persze az elmaradhatatlan humusszal, és irány a nagyvilág!