2024. március 21. | 19:26

Nagy öröm és nagyszerű lehetőség, amikor csempét kell választani a fürdőszobába, hiszen ízlésünk és igényeink szerint alakíthatjuk a tisztálkodás és elvonulás helyiségét, azonban a számtalan választási lehetőségnek köszönhetően frusztráló is lehet.

A csempe nem csupán funkcionális eleme a fürdőszobának, a helyiség hangulatát is meghatározhatja, ez az első dolog, amit észreveszünk, amikor belépünk, ezért fontos, hogy jól válasszunk. A szaküzletek többféle alakú, méretű, színű és anyagú csempét kínálnak, ami megterhelő lehet, és még inkább összezavarhatja a fürdőről alkotott elképzeléseinket. De bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, könnyen tisztítható, higiénikus felületet képező, ellenálló, stílusos és esztétikus legyen.

Milyen anyagot válasszunk?

Ma már szinte bármilyen anyagú, méretű és színű csempét választhatunk a fürdőszoba falainak burkolására, akár természetes fát is, de a legelterjedtebbek a Mozaikkerámia kínálatában kapható kerámia csempék. A fürdőszobákba a csempe a legmegfelelőbb falburkolat, ugyanis könnyen tisztítható, higiénikus, tartós felületet biztosít, bár ma már speciális fürdőszobai festéket is alkalmazhatunk.

A csempák népszerűségének oka, hogy gyakran olcsóbb alternatívát jelentenek a természetes kőből készült csempékkel szemben, és kevésbé igényesek, viszont hosszú élettartamúak, kevesebb karbantartást igényelnek, ráadásul számtalan változatban készülnek, akár még famintázattal is.

Választhatunk természetes anyagokat - márvány, mészkő, travertin, pala, gránit - is, amelyek egyedi, karakteres megjelenést kölcsönöznek a fürdőknek. Hátrányuk a magas ár, illetve az, hogy sok extra karbantartást igényelnek.

 

Milyen színű legyen?

A fal- és padlóburkolatok színe gyakran meghatározza a helyiség hangulatát. A világosabb színek optikailag nagyítják a teret, jól kombinálhatóak különböző színekkel és mintákkal a kontraszt érdekében, ezáltal érdekesebbé és élénkebbé teszik a fürdőt.

A merész színek mágnesként vonzzák a tekintetet, elvonják a figyelmet a szaniterekről és más berendezésekről, ezért lehetőleg csak 1 falon alkalmazzuk, illetve kiegészítésként válasszunk mellé visszafogottabb árnyalatokat, így jobban kiemelkedik.

A fényes felületű csempék visszaverik a fényt, ezáltal feldobják a kis tereket, különösen, ha világos színekkel párosítjuk. Ne féljünk a mintáktól és a textúráktól, tökéletesen alkalmasak 1-1 falszakasz vagy kisebb terület, például a zuhanykabin falának kiemelésére!

Esztétikus és praktikus

Napjainkban divatosak az óriási méretű fal- és padlóburkoló lapok, amelyek lerakása szakembert igényel, ugyanakkor a kevesebb fugavonal révén a nagyobb tér illúzióját nyújtják, így kisméretű helyiségekbe is rakhatók. A fuga színe a dekoráció része is lehet, bátran kísérletezhetünk vele.

A naponta többször is használt, nedvességnek kitett helyiségek esetében rendkívül fontos, hogy hosszú távon a praktikumra is gondoljunk. A sima felületű burkolatok könnyebben tisztíthatóak, kevésbé penészednek.