Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ingázni a munkahelyre: igen vagy nem?

2023. szeptember 25. | 14:09

A legtöbbünk számára az álláskeresés során az egyik kiemelt szempont, hogy az adott cég mekkora távolságra van a lakóhelyünktől, és ez teljesen érthető, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy nap mennyit töltünk utazással, és mennyi pénzt visz el mindez.

Magyarországon egyébként – a többi európai országhoz viszonyítva – kiemelkedően magas azoknak a száma, akik ingáznak. Legalábbis ez derült ki egy nemrég közzétett felmérésből. De vajon jó ez így nekünk? Erre a kérdésre keressük a választ a mai cikkünkben.

Piszkos anyagiak: a legfontosabb befolyásoló tényező

Hogy miért vállal el valaki egy, az Egerállás https://egerallas.hu/allasok/mezokovesd aloldalán is meghirdetett állást Egerből? Nos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben leginkább az anyagi körülményeknek van a legnagyobb szerepe. A számlákat ugyanis, ha törik, ha szakad, fizetni kell.

Ráadásul a cégek többsége a minőségi munkaerő tudatos bevonzása és megtartása érdekében fel szokta ajánlani juttatás gyanánt a bejárás támogatását. Sőt, sok helyen még céges buszjáratokat is indítanak, hogy megkönnyítsék a vállalkozáshoz történő eljutást.

 

Ami pedig az irodai pozíciókat illeti, egyre több cég elégszik meg az 1-2 napos munkában töltött idővel, és a többi napra biztosítja a home office lehetőséget. Ennek köszönhetően pedig anyagilag valóban sokkal kedvezőbb, ha az ember nem szedi azonnal a sátorfáját, ha munkahelye nem az ő városában helyezkedik el.

A családi állapot sem mindegy

Az anyagiak mellett a családi állapotunk is nagyban befolyásolja azt, hogy mennyi ingázás az, ami még belefér. Abban az esetben ugyanis, ha nem vár otthon minket senki, akkor valószínűleg nem jelent majd problémát, ha hosszabb ideig kell autóban vagy a különböző tömegközlekedési eszközökön ülni. Persze attól még, hogy valaki szingli, nem feltétlenül jelenti azt, hogy van türelme órákat a városon át zötykölődni.

Amikor viszont már a gyermekek is képbe kerülnek, akkor szülőként az ő igényeikhez is kell alkalmazkodnunk, és nem tehetjük meg azt, hogy nem megyünk el értük a suliba vagy az oviba, mondván, hogy még a buszon ülünk hazafele.

Mit tudtunk meg tehát?

Hogy az ingázással kapcsolatban hogyan döntünk, az teljesen egyéni mérlegelés kérdése. Ha a munkáltatónk is partner abban, hogy segítse a bejárásunkat, vagy egy olyan lehetőségre bukkantunk valamelyik állásportálon, amely egyszerűen kihagyhatatlan a kiemelkedő bérezés miatt, akkor érdemes belemenni az ingázásba, hogy jobb életszínvonalat teremthessünk magunknak vagy a családunknak.

Ha viszont azon a véleményen vagyunk, hogy semmilyen munka miatt nem éri meg az autóban vagy a tömegközlekedésen töltött hosszú idő, akkor maradjunk inkább a helyben elérhető munkalehetőségeknél! Ezekből is jó néhányat találhatunk ugyanis, ha a megfelelő helyen keressük őket.

Újra láthatáron az üzemanyagárstop lehetősége? Nem tudnak pihenni az iváncsaiak az akkugyár zajától, a polgármester próbálja kikényszeríteni a megoldást

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!