2022. március 01. | 15:14

Mikor térül meg az éves használati díj jogosultság megváltása?

A csaknem 10 százalékos infláció az autópályamatricák árán is meglátszik, ugyanis az egyes úthasználati jogosultságok inflációkövető mértékben drágultak. Ha azt kérdezed, még mindig jobban megéri-e az éves matrica vásárlás, ez a cikk neked szól!

Az autósok leginkább az óév utolsó vagy az újév első heteiben veszik számba, az előttük álló 12 hónapban várhatóan melyik megyékben és milyen gyakorisággal vesznek majd igénybe útdíjköteles szakaszokat. Hiszen bár hazánk nem túl nagy, rengeteg idő és üzemanyagköltség takarítható meg a magyar autópályákon. Az éves matricák előnye − az egyszerű vásárláson, a kényelmen és a hosszú érvényességen túl − ugyanis az „ajándék” extra hónap. A 2022-ben vásárolt éves autópályamatrica 2023. január 1. helyett csak 31-én veszíti el érvényességét, így gyakorlatilag 13 hónapnyi szabad úthasználatot tesz lehetővé.

Mi a helyzet azonban akkor, ha az évből már két, három, akár négy hónap eltelt? Nos, a számokat nézve, illetve az egyéb szempontokat is figyelembe véve az éves matrica vásárlás még mindig a legjobb megoldás lehet. Mutatjuk, miért!

Az éves matrica vásárlása tavasszal is megéri

Ha ritkán hagyod el lakóhelyed körzetét, vagy a régiót, ahol élsz, azonban ott azonban annál többet utazol, a megyei matrica bármelyik díjkategóriában tökéletes megoldás. Ingázók, fuvarosok, területi képviselők mind heti több alkalommal, akár naponta a volán mögé ülnek, számukra elengedhetetlen, hogy nap, mint nap használhassák a díjköteles útszakaszokat is.

Ebben az esetben egy-két-három − tehát egy hazai régiót nagyságrendileg lefedő −, egész évre érvényes megyei matricával a lehető legolcsóbban autózhatsz gond nélkül. Három megyével számolva D1 vagy D1m kategóriában mindössze 16 350 forintot kell autópályahasználatra költened, de az összeg D2 kategóriában is épp, hogy csak 32 700 forintra rúg.

Éves matrica vásárlása sokszor a legtakarékosabb

Abban az esetben, ha kiszámíthatatlan, hogy Magyarország melyik szegletébe kell utaznod, de magánéleted vagy karriered megköveteli a gyakori vezetést, a valamennyi megyére kiterjedő, szintén 13 hónapig érvényes éves autópályamatrica típus éri meg a legjobban számodra. Ismét csak a D1, D1m díjkategóriával, márciusi vásárlással számolva mutatjuk a matekot. 10 hónapnyi egyhavi matrica 2022-ben 10x5 210, azaz 52 100 forintot tesz ki, míg az egész országra kiterjedő éves matricát 46 850 forintért megválthatod.

Így ráadásul nem kell havonta emlékeztetned magad útdíjhasználatod rendezésére. Pár kattintással és egyetlen tranzakcióval, kényelmesen és gyorsan intézheted éves matrica vásárlást az autopalyamatrica.hu oldalon.