2021. december 14. | 14:46

Kik járnak jól a kiküldetési rendelvénnyel? Mik kellenek hozzá pontosan? Ön jogosult rá? Cikkünkben tisztázzuk a fogalmakat és a lehetőségeket és egy videóval is szemléltetjük a leghatékonyabb módját a vezetésének. Tartson Velünk!

Mi az a kiküldetési rendelvény?

Magánszemély a saját tulajdonában lévő személygépkocsi hivatalos, üzleti célú használatáért kiküldetési rendelvény formájában kaphat költségtérítést kifizetőjétől. Fontos, hogy ez nem egyenlő az útnyilvántartással, ott ugyanis az autó tulajdonosa egyéni vállalkozó, vagy a lízingelt autó céges tulajdonban áll. Cikkünkben a kiküldetési rendelvénnyel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.

Ki jár jól a kiküldetési rendelvénnyel?

A kiküldetési rendelvény vezetése a munkavállaló szempontjából hatalmas előnnyel jár, hiszen az általa megspórolható összeg nem csekély és bármelyik kasszánál megvan a helye annak az 1,3 millió forintnak, ami átlagosan elszámolható autónként egy évben vele. ezen felül nem csak a munkavállaló jár jól a rendelvény használatával, hanem a munkáltató is, hiszen utóbbinak lehetősége van a dolgozója saját autójának használatát legálisan elszámolni, ahelyett, hogy zsebből kellene mindezt rendeznie.

Mit kell tartalmaznia a kiküldetési rendelvénynek?

A kiküldetési rendelvény tartalmi követelményei világosan elő vannak írva. Eszerint a kiküldetési rendelvény a kifizető (például munkáltató vagy megbízó) által kiállított bizonylat, amely tartalmazza:

  • a magánszemély nevét és adóazonosító jelét
  • a gépjármű gyártmánya, típusa, rendszáma
  • a hivatali, üzleti utazás célja, útvonala, időtartama
  • a futásteljesítmény
  • az utazás költségtérítése, a költségtérítés kiszámításához szükséges adatok (üzemanyag-fogyasztási norma, üzemanyagár stb.)

Mire lehet még kiküldetési rendelvényt kiállítani?

Kiküldetési rendelvényt nemcsak munkaviszonyra lehet kiállítani, hanem más jogviszonyok (pl. megbízás, tagi, vezető tisztségviselői, választott tisztségviselői jogviszony) alapján is. Ezek mellett akkor is alkalmazható, ha a magánszemély a tevékenységért nem részesül juttatásban, tehát „közérdekű” munkaként végzi azt, és csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeinek (pl. üzemanyagköltség) megtérítését kéri.

Hogyan érdemes kiküldetési rendelvényt készíteni?

Kiküldetési rendelvény az említett adatokat tartalmazó, elektronikusan előállított bizonylat, amely könnyedén és havi 7 perc alatt elkészíthető a RoadRecord útnyilvántartó programmal, amellyel 100%-ban NAV-álló, minden elvárásnak megfelelő kiküldetési rendelvényt tudunk készíteni. Különösen hasznos ilyen formában vezetni a kiküldetési rendelvényt, ha a papíron kiállított, két példányos megoldás helyett mobil applikációban, 4 féle (köztük 3 automatikus) módon való útrögzítést hatékonyabbnak és kényelmesebbnek találjuk. És miért ne találnánk?

Videós segédlet a RoadRecord mobil applikáció manuális útrögzítési módjáról és annak használatáról, kiküldetési rendelvény készítéséhez: