2022. április 19. | 01:50

A mobiltelefonok hátlapjának cseréje is szükségessé válhat, amennyiben összetörik, főként, ha egy drágább üveghátlapos modellel rendelkezel. Mivel az okostelefonok ma már életünk, tevékenységeink nélkülözhetetlen részei, egy, a használhatóságot érintő sérülés komoly problémát okozhat. Egyszerűbb, ha mindent megteszünk azért, hogy ilyen ne következzen be.

A készülék általános védelméhez a legjobb választás egy tok, amely az okostelefon sarkait, széleit és hátulját is lefedi. Egy jó tok megvédi a telefont a karcolásoktól, és elnyeli a leejtésből származó ütődéseket.

Melyik a tökéletes mobil hátlap?

Az okostelefon tesztekben minden esetben kiemelt helyen szerepel a hátlap anyaga. Hosszú ideig készültek mobil hátlapok alumíniumból, hiszen strapabíróak voltak a fizikai behatásokkal szemben, de jelerősség szempontjából közel sem voltak olyan kedvezőek, mint a műanyag hátlapok.

A műanyag hátlapok hátránya, hogy karcolódnak, könnyen törnek, illetve esztétikailag sem azt a látványt nyújtják, ami egy minőségi telefon esetében elvárás. Persze ma már a drágább modellek között vannak olyanok, amelyek hátlapborítása ellenállóbb, esztétikusabb, exkluzív benyomást kelt.

A csúcskategóriás modellek nagy többsége ma üveg hátlapot kap, hiszen ez nemcsak elegánsabb, hanem ragyogó, karcolásmentes felületet ad, hanem jobb jelerősséget, valamint vezeték nélküli töltést is biztosít. Persze hátrányaként említhető, hogy nehezebbé teszi a készüléket, továbbá leejtés esetén könnyebben törik, így gyönyörű kinézete ellenére is valamilyen ellenálló tokba érdemes rejteni.

Amikor csak a hátlapcsere jelent megoldást

Okostelefon vásárlásakor ma már szinte egyértelmű, hogy valamilyen szuperkeménységű üvegfóliával látod el a készüléket a kijelző védelmében az első használat előtt, azonban a hátlap biztonsága kevésbé kerül előtérbe. Pedig leejtés esetén nemcsak az, hanem a telefon sarkai, kamerái is megsérülhetnek. A javíttatás költsége tetemes is lehet, így tájékozódj előre, a GSM Pont szervizeiben pontos árlista segít eligazodni készülék gyártónként, típusonként.

Érdemes a telefon teljes védelmét ellátó tokot választani, ma már rengetegféle anyagú, színű, stílusú tokból szemezgethetsz. Mindenképp olyat válassz, amely egyrészt csúszásgátló anyagból van, másrészt minimum a készülékház sarkait is védi.

Ha mindenképp megtörtént a baj

Hiába a többféle védelem, eshet olyan szerencsétlenül a telefonod, hogy a hátlapja is megsérülhet. Akár repedésről, akár törésről van szó, ne vedd félvállról, mert nem tudhatod, a külső sérülés okozott-e a belső alkatrészekben valamilyen meghibásodást, illetve a törés, repedés résein keresztül nem került-e szennyeződés, nedvesség a készülékbe. És persze, akárcsak a kijelző esetében, a hátlapnál is okozhatja a sérülést az akkumulátor felpúposodása.

A hátlapcsere ma már rutinfeladat egy szerviz számára, azonban a hardverek esetleges sérülése miatt sokba is kerülhet, így a csere előtt mindenképp nézesd át a telefonodat, és kérj egy költségbecslést.