2022. december 14. | 23:21

Annál nagyobb közhellyel nem is indíthatnánk a cikkünket, mint hogy a világ örökké változik, ám mivel ez talán az egyik legnagyobb igazság is, mégiscsak megengedjük magunknak ezt a stilisztikai bakit.

A most munkába készülő generáció, a huszon- és harmincévesek tagjai ezt pontosan tudják, hiszen ők ebben nőttek fel.

Digitális bennszülöttként egész sor olyan készséggel bírnak, amivel a digitális bevándorlók csak alig, és ez persze igaz fordítva is. Hogy akkor mégis mi jelent értéket a munkaerőpiacon, annak jártunk utána.

Tudd, hogy mit tudsz!

Amikor elkezdesz a meghirdetett állásokra jelentkezni a Zyntern.com oldalán, fontos, hogy már a birtokodban legyen két lista.

Az egyik tartalmazza azt, hogy mit vársz el egy munkától, mit szeretnél kapni tőle, a másik pedig a képességeiddel legyen tele, vagyis azzal, hogy te mit fogsz tudni adni jövőbeni munkáltatódnak.

Hogy reális képet kapj a képességeidről, nem árt őket osztályozni sem, hogy még csak véletlenül se ess abba a hibába, hogy bizonyos dolgokat túlértékelsz, mert könnyen kudarc lehet a vége.

Az örökre szóló, vagy tartós képességek

Bár a harmadik évezred hajnalán már rengeteg mindent végeznek az emberek helyett a gépek, azért akad egy egész sor olyan munkakör, amelynek sok esetben még egy minimális részét sem lehet automatizálni.

Ide tartozik minden olyan munkakör, ami a társas kapcsolatokra és a problémamegoldó készségekre apellál. Gondolj bele, mi lenne emberek nélkül az oktatás, az egészségügy, a jog és tanácsadás vagy akár a művészet területén.

A feltörekvő képességek

Persze akad számtalan olyan képesség is, amelyek ideig óráig, sőt sok esetben akár évekig, évtizedekig tartják a jelentőségüket, így ha sikeresen szeretnél magadnak állast szerezni, akkor feltétlenül rendelkezz pár ilyen képességgel, természetesen a szakmádhoz kapcsolódóan.

 

Mennyire gyorsan tanulsz bele az új szoftverek kezelésébe? Mennyire bírod a milliónyi ingert? Tudsz multitaskingolni, vagy inkább a lassabb, komótosabb tempó a tiéd?

Ahogy telnek az évek,úgy változnak ezek, de fontos, hogy a magad korának kihívásait jól kezeld.

Az elévülő képességek

Végezetül nem árt szót ejteni az elévülő képességekről sem, amelyek most ugyan nagyon jól jönnek, sőt szinte alapkövetelménynek számítanak, de mivel mindenki tudja őket, így azért annyira nem lehet felértékelni. Például könnyen lehet, hogy 5-10 év múlva már senki sem fogja tudni, mi az a Teams, nemhogy hasra esni tőle, hogy tudod kezelni.

Ezért bár fontosak ezek a képességek, ne csak erre helyezd a hangsúlyt, ha sikeres munkavállaló szeretnél lenni.

Ideális egy jó kis mix!

Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy az a legszerencsésebb, ha mindegyikből magadénak tudhatsz párat, hiszen a tartós képességek nélkül sehol sem fogsz tudni emberként helytállni, a feltörekvők nélkül nem biztos, hogy olyan munkát tudsz szerezni, amilyet szeretnél, ha viszont csak elévülő képességed van, az sem vezet túl sok jóra.

Az ideális itt is az arany középút, csak hogy stílusosan zárjuk összefoglalónkat!