2024. február 14. | 16:17

Az idei év nagy kérdése annak, aki most akarja megszerezni a jogosítványát az, hogy vágjon bele most, vagy érdemes kivárni? A döntés nyilván élethelyzettől és anyagiaktól is függ, ám akinek a munkájához, vagy a napi életéhez kell kocsi, annak azt javasoljuk, hogy nézze át a lehetőségeket.

A B kategóriás jogosítvány megszerzésének költségei Budapesten 2024-ben jelentősen változatosak lehetnek, függően a választott autósiskolától és a tanuló egyéni igényeitől. Cikkünkben áttekintjük a fő irányokat.

Mit tartalmaznak az autósiskolai árak?

Az autósiskolai költségek több részből állnak össze, beleértve az elméleti és gyakorlati oktatás díját, a vizsgadíjakat, az elsősegély-tanfolyamot és magát a gyakorlati vizsgát, valamint az orvosi alkalmassági vizsgálatot. Az árbeli eltérések leginkább a gyakorlati órák terén mutatkoznak meg.

Pontos árakakat online is lehet kalkulálni

Ha tudni szeretné, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a jogosítványa, mind időben, mindpedig anyagiakban, akkor egy online jogosítvány ár kalkulátor segít kiszámolni, illetve összehasonlítani több lehetőséget is. Az eredményeket azonnal mutatja a rendszer a kötelező minimum vezetési óraszámtól kezdve a megfontoltabb, több gyakorlást igénylők számára is. Az a tapasztalat, hogy mindenki a minimummal számol, de a való életben ez sokszor nem így alakul.

A jogsi ára nem csak Budapesten emelkedik

Általánosan, a B kategóriás jogosítvány megszerzése Budapesten 2024-ben 295.590 forinttól kezdődik, ami tartalmazza a kötelező óraszámokra vonatkozó tandíjat és a KRESZ valamint a forgalmi vizsga díját​​​​. Ezenfelül, az elsősegély tanfolyam és vizsga, valamint az orvosi alkalmassági vizsgálat további költségeket jelentenek, amelyek összege az egyes szolgáltatóknál eltérő lehet. Például az elsősegély tanfolyam díja 12.500 és 15.500 forint között mozog, míg az elsősegély vizsga ára 12.100 és 18.000 forint közötti összeg lehet​​. Az elméleti képzést ma már általában online tartják, így az ára nagyjából azonos.

A gyakorlati képzés költsége jelenti általában a legnagyobb tételt.

A jogsi ára jelentősen változhat az oktató óradíjától függően, ami általában 8.000 és 12.000 forint közötti óradíjat jelent​​. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a jogosítvány megszerzése előtt szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat díja is változó, általában 2.700 és 9.900 forint között mozog, függően az életkortól és az egészségügyi szolgáltatótól​​.

Összehasonlításképpen, 2 évvel ezelőtt, azaz 2022-ben, a jogosítvány megszerzésének költségei alacsonyabbak voltak, mint ahogy minden más is. Az árak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, részben a gazdasági infláció, az üzemanyagárak és az oktatási költségek növekedése miatt.

Ezek az adatok általános tájékoztatást nyújtanak a B kategóriás jogosítvány megszerzésének költségeiről Budapesten 2024-ben, de fontos megjegyezni, hogy az árak változhatnak az egyes autósiskolák és oktatók kínálata alapján. Ajánlott több autósiskolát is megkeresni, mivel a A B kategóriás jogsi megszerzésének halogatása több okból sem előnyös.

Először is, az árak általában idővel emelkednek, részben az infláció és a szolgáltatási költségek növekedése miatt. Ahogy a korábbi összefoglalóból is látható, a jogosítvány megszerzésének ára jelentősen nőtt az elmúlt években​​​​. Ez azt jelenti, hogy minél tovább halogatja valaki a jogosítvány megszerzését, annál többet fog fizetni végül.

Másodszor, a jogosítvány megszerzése mindenképpen egyfajta szabadságot ad, növelheti a munkalehetőségekhez való hozzáférést, és rugalmasságot kínál az utazásban. Jogosítvány nélkül sok lehetőségtől eshet el az, aki nem tud vezetni. Akinek autója van, az rugalmasabban tudja megoldani a bejárást, így távolabbi munkahelyet is választhat, vagy - mivel nincs kötve a menetrendhez, akár több műszakos munkarendben is dolgozhat, ami több fizetést jelent.

Harmadszor, a szabályok és követelmények idővel változhatnak, ami nehezebbé vagy költségesebbé teheti mondjuk egy B kategóriás jogosítvány megszerzését a jövőben. Például a szigorodó orvosi alkalmassági vizsgálatok vagy az oktatási követelmények változása további költségeket vagy többletfelkészülést igényelhet​​.

Negyedszer, a gyakorlati tapasztalat megszerzése időbe telik. Minél előbb kezdi valaki a folyamatot, annál hamarabb válik biztos vezetővé, ami hosszú távon előnyös lehet mind a személyes, mind a szakmai életben.

Összességében, bár a jogosítvány megszerzése jelentős költség időben és pénzben egyaránt, a halogatás lemaradást eredményezhet azokhoz képest, akik korábban szereznek jogosítványt.

Pexels