Az egyik legnagyobb probléma a nyugati világban az, hogy a születéskor várható élettartam 2015 óta csökkenő tendenciát mutat. Ezt mind az Egyesül Államokban, mind az Egyesült Királyságban egyaránt tapasztalják. Az okok természetesen összetettek, de az első helyen a különböző krónikus betegségek szerepelnek.
Kezdjük az alapokkal
Az embert a mai világban rengeteg stressz éri. Ez sajnos egyáltalán nem meglepő, hiszen egy lármás, túl ingerelt és az anyagi javakat hajszoló társadalomban, környezetben élünk. Ebben a rohanó világban nagyon könnyű megfeledkezni a saját lelki, testi egészségünkről. Ennek szerves része a táplálkozás, amit vagy nagyon gyorsan le akarunk tudni, vagy egyáltalán nem nézünk utána, pontosan mit is fogyasztunk. A legtöbben próbálkoznak diétával, de vannak rossz irányok, mint amikor csak a kalóriát számolja valaki, és vannak pozitív, hatékony lehetőségek is, mint a paleolit étrend.
Mint minden problémánál, itt is az első lépés maga a felismerés, hogy rossz az, amit nap mint nap csinálunk, és változásra van szükség. Ajánlatos az, hogy tápláló ételeket fogyasszunk, így nem kell a kalóriákat számolgatni. Persze az első inkább az, hogy kiszórjuk a mindennapos étkezéseinkből azokat az összetevőket, amelyek vagy nem segítenek, vagy még súlyosbítják is az állapotokat.

Ideje lemondani a finomított gabonafélékről
A legtöbb “szemét kaja” alapanyaga nem más, mint a finomított gabona. Ha már önmagában ezt az egy összetevőt elkerüljük, már azzal is hatalmas lépést teszünk az egészséges élet felé. A finomított gabonák tápértéke nagyon alacsony, nem hiába van szükség sokszor arra, hogy szintetikus ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítsák őket. Forduljunk azon gabonafélék felé, amelyekhez kovászt használunk, és nem a modern pékélesztőt. Ide tartozik például a rozs, a tönkölybúza, valamint minden régimódi gabona.
Ne féljünk az újítástól, mivel a legtöbbször a hasznunkra van. Nyugodtan próbáljunk például otthon csíráztatni gabonát, és ebből is nagyon finom kenyeret süthetünk. Egyes bioboltokban is kaphatunk csíráztatott gabonát.
Hozzáadott cukor és növényi olajak: hagyjuk el őket!
A cukor sajnos a mindennapunk szerves része lett. Alig találunk olyan ételt, amiben ne lenne alapból, vagy mi magunk ne raknánk bele utólag. Már annyira súlyos a helyzet, hogy a mogyoróvajba is raknak a gyártók csak azért, hogy ne tudjuk abbahagyni a fogyasztását. A cukor az egyik fő oka az elhízásnak, ami már világszintű problémát jelent.
Ott vannak a préselt növényi olajak is, amelyek már 1910-től az életünk szerves részét képezik. Elsőre ártalmatlannak tűnnek, viszont rengeteg egészségügyi kockázatot okoznak. Ha növényi olajjal helyettesítjük a telített zsírokat, akkor 62%-kal növekszik bármely okú halál esélye, továbbá 70%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Változtatni sosem késő, érdemes kis lépésekben elkezdeni, csak kezdjük el.