2024. február 15. | 20:16

A fürdőszoba a lakás egy olyan pontja, ahol nagyon fontos a megfelelő világítás, tekintve, hogy itt készülődünk, itt sminkelünk, szőrtelenítünk, szedjük a szemöldökünket, vagy éppen borotválkozunk. A lakás világításának korszerűsítése kapcsán azonban nagy szerepet kell adni a LED-es megoldásoknak, hiszen alkalmazásuk esztétikai és gazdasági szempontból is előnyös lehet.

Az alábbi írásunkban bemutatunk pár típust, ami megfelelő lehet a fürdőszobába. Kitérünk arra, hogy miért éri meg LED-es lámpákat használni.

Milyen előnyei vannak?

A modern világítástechnika egyik legújabb és legjobb találmánya kétségkívül a LED-es világítás. Az Elektrikstore.hu-nál kapható fényforrások kevesebb energiát használnak fel a hagyományos izzóknál, ezáltal a villanyszámla is alacsonyabb lehet. A LED-es fény alkalmazásával a kibocsátott mennyiségben és minőségben is tapasztalhatunk előrelépést a korábbi világításokkal szemben.

A halogén változatokhoz képest sokkal tovább bírják, hosszabb az élettartamuk, tartósabbak, és időtállóbbak. Több ezer üzemórán át biztosítják számunkra a megfelelő fényt. Nem véletlen tehát, hogy az egyik legjobb megoldás, ha a fürdőszoba világításáról van szó. A fény mennyiségének és persze a minőségének is fontos szerepe van a lakás ezen részében, hiszen itt készülődünk, itt tisztálkodunk.

 

Milyen típust érdemes választani?

Bele sem gondolunk abba, hogy egyetlen átlagos napon mennyit kapcsolgatjuk a fürdőszobai lámpát. Egy négy fős családban biztosan napi legalább egy órát ég ott a villany, de akkor ebben nincsen benne a mosás, teregetés, szárítás. Ez már egy olyan mennyiség, ahol számít az, hogy az adott fényforrás mennyire gazdaságosan működtethető.

A minőségi fények mellett azért jobban telik a fürdés, a borotválkozás, de még a sminkelés is. Célszerű tehát LED-es izzókat használni, ami lehet akár fali változat is fürdőszobaszekrény, illetve tükör körül elhelyezve.

Ennek a lámpának köszönhetően akkor is tökéletesek lesznek a fényviszonyok, ha a nagyobb lámpát nem akarjuk felkapcsolni. A kiegészítő fényeknek tehát nagy szerepük van a lakás ezen részében, akár fogmosásról, akár fésülködésről, akár arcápolásról van szó.

Ne feledkezzünk meg az IP védelemről se!

A fürdőszobában alkalmazott lámpák esetében azonban igen fontos szempont a megfelelő IP védelem. Az itteni környezet gyakran vizes és párás, ezért kiemelt szerepet kell kapnia ennek a kérdéskörnek.

Mielőtt tehát LED-es lámpát veszünk, nézzük meg az adott típus IP védelmi szintjét. A legtöbb esetben felhasználási javaslatot is találhatunk, így tisztán látszik, hogy melyik fajtát és hol használhatjuk fel a lakásban. Értelemszerűen azokat érdemes a fürdőszobába tenni, amelyek kifejezetten javasoltak ebbe a környezetbe. Ezek a típusok azonban megfelelőek lehetnek konyhába, de még mosókonyhába is.