2024. szeptember 25. | 12:55

A kávé akkor az igazi, ha étteremben, kávézóban isszuk – és profin van elkészítve. Ma már Magyarországon is számtalan helyen érhetők el a barista képzések, de érdemes olyanoktól tanulni, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek.

Például a Caffé Perté képzései között is szétnézhetünk, hiszen ők biztosan profi módon oktatják a baristákat.

Ki az a barista és mi a feladata?

A barista az a személy, akinek a rendelkezésére álló erőforrások és alapanyagokból a legjobb tudása szerint kell elkészítenie a kávét a vendégek számára. Az olasz kávé szerelmesei ezt már pontosan tudják, hiszen maga a kifejezés is onnan származik. Jelentése pontosan: pultos, csapos, bárpulti felszolgáló, presszós.

A kezdetekben ez a munka sok mindent lefedett, de ma már a barista nem állít össze koktélokat és nem szolgál fel üdítőket. Erre ma már a bartender kifejezést használják. A hivatalos kávékészítők nagyon sokat tanulnak és folyamatosan képzik magukat annak érdekében, hogy a legfinomabb és legesztétikusabb kávékat szolgálják fel a vendégeknek.

 

Mi történik a képzéseken?

A számtalan képzés közül talán az expressz barista képzés a legkelendőbb, hiszen pár óra alatt el lehet sajátítani a szakma minden csínját-bínját. Elég csak reggel autóba ülnünk, elmennünk a képzés helyszínére és mire kijövünk képzett baristák leszünk.

Ezeket a kurzusokat igény szerint ki is lehet szervezni. A kurzusokon pontosan bemutatják a kávékészítést, ismertetik a kávébab történetét és a kávék csoportosítását. Ezután következhet a kávé elkészítésének oktatása, a különféle receptek ismertetése, majd a latte art technikák bemutatása.

A képzés egyik kulcsfontosságú alapja a kávégép használata, hiszen az alapokhoz az is hozzátartozik, hogy az egyes gépeket hogyan kell beállítani, hogy a legfinomabb eszpresszót készíthessük el.

Minden egyes típusú kávébab más és más ízt kínál, és a diákoknak ezzel is tisztában kell lenniük. Ismerniük kell, hogy mik fogják majd befolyásolni az ízt és azt is, hogy miként kell beállítani ehhez az őrlőket.

A sokak által kedvelt workshop 2-3 óra alatt biztosítja bárki számára azt a tudást, amivel már el tud helyezkedni a szakmában.

Mi tartozik a barista feladatkörébe?

Mivel szakértője a kávénak, így pontosan ismernie kell a kávézás tudományát, hasonlóan a sommelierekhez, akik a borok világában jártasak. Pontosan tudni kell, hogy melyik kávénak mi a jellemzője, hogyan készítsük el őket, de az eszközökkel és a berendezésekkel is meg kell ismerkedni.

A barista pontosan felméri a vendégek igényeit és az annak megfelelő kávét készíti el. Kezeli a kasszát, hiszen sok helyen ez is elvárás. Azonban ma már nem csak elkészíti a kávét, hanem az alapanyagok beszerzéséről is folyamatosan gondoskodik. Az általa elkészített kávét szolgálják fel a vendégeknek.

Látható, hogy a barista nem csupán háttérmunkát végez, hanem szinte a teljes munkafolyamatot átlátja és el is végzi. Ez egy olyan szakma amit érdemes kitanulni, hiszen Magyarországon is nagyon sokan szeretik és szívesen is fogyasztják a jó kávét.