2024. május 24. | 02:32

Elég csak az éjszakai autóforgalomra gondolni, és könnyű belátni, hogy a modern városok életében a korszerű közvilágítási rendszerek elengedhetetlenül fontosak, ezért a közvilágítási lámpatesteknek is egyre komolyabb kritériumoknak kell megfelelniük.

Hogy pontosan mik ezek az elvárások, azt ebben az írásban próbáltuk meg összegyűjteni.

A közvilágítás feladatai

Ahhoz, hogy tudjuk, mit kell tudjon egy, a Vilszershop kínálatában kapható valamire való közvilágítási lámpatest érdemes megnézni, hogy pontosan miért is fontos a közvilágítás egy 21. századi településen, de akár a Vilszershop által ajánlott villanyszerelőktől is tudakozódhatunk. Igazából három fontos területet kell érinteni, ezek pedig a közbiztonsági szempontok, a közlekedésbiztonsági szempontok és az esztétikai szempontok.

A közbiztonság egyértelmű, mivel a bűnözést gondolatban is a sötéthez, félhomályhoz kötjük, illetve a lehetséges áldozatoknak is több esélyük van az áldozattá válás elkerülésére megfelelő fényviszonyok mellett, valamint a láthatóság a potenciális bűnelkövetőkre is visszatartó erővel hathat.

Aki autózik, annak nem kell elmagyarázni, hogy milyen fontos az utak megfelelő megvilágítása, az útburkolati jelek és közlekedési táblák láthatósága, illetve a közlekedés többi szereplőjének időben történő észlelése. Ezek nélkül nehezen képzelhető el balesetmentes közlekedés sötétedés után.

Vannak persze esztétikai szempontok is, hiszen a településeket egyre inkább használjuk éjszaka is, nem mindegy, hogy a terek, utak, épületek milyen arcukat mutatják mesterséges fényben. Mindez nagyban hozzájárul a lakosság általános jó közérzetéhez, illetve a turizmusnak is nagy segítséget jelenthet, ha a város éjszaka is jól bejárható, hiszen vakáció alatt kevesen sietnek lefeküdni, szívesen veszünk részt esti programokon, de az éjszakai városnézés is népszerű programpont.

 

Milyen legyen a lámpatest?

Először is természetesen energiahatékony, hiszen minden berendezéssel kapcsolatban egyre inkább ez az elsődleges elvárás, hogy minél alacsonyabban tartható legyen a környezetre nehezedő terhelés.

Szorosan ehhez kapcsolódik a magas hatékonyság is, az optimális fénykibocsátásra való törekvés a legkisebb energiabefektetéssel.

Nagy hangsúlyt kapnak az intelligens vezérlési rendszerek, melyek önállóan képesek figyelembe venni az időjárási viszonyokat, a forgalmat és az aktuális napszakot. A lámpatesteknek alkalmasnak kell lenni az ezekkel a vezérlési rendszerekkel való együttműködésre.

Kézenfekvő megoldás: LED

Bár bonyolultnak tűnhet a fent részletezett kritériumrendszer, a LED-es technológia mégis képes az összes követelmény kiszolgálására.

Energiafelhasználás terén kvázi verhetetlenek, és a várható élettartamot tekintve is jellemzően igen kecsegtetőek a statisztikák, ezért a karbantartási költségekben sem kell komoly tételekkel számolni.

Mivel nem tartalmaznak higanyt vagy nemesgázokat, ezért alapanyag szerint is környezetbarátnak számítanak.