szombat - 2023. június 10.
20.5 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A sikeres onboarding alapjai

2023. március 16. | 23:18

Az új munkavállalók beillesztésének segítése nem egyenlő az egyszerű eligazítással. Bármekkora tapasztalattal is rendelkeznek, mégiscsak egy teljesen új környezetről van szó. Az onboarding sokkal komplexebb, mint gondolnánk. Szerencsére segíthető a folyamat néhány egyszerű módon.

A beilleszkedés támogatása digitális megoldással

A legtöbbünknek elsőként az általános eligazítás jut eszébe, ha onboardingról hallunk. Ilyenkor az új kollégát körbevezetjük, bemutatjuk a munkaállomását. Az egész azonban ennél jóval összetettebb. A folyamat részét képezi, hogy megismertetjük a vállalati kultúrával, a dolgozókkal, a cég jövőbeli céljaival. Nem csupán a feladatairól tájékoztatjuk, hanem oktatóanyagokkal is segítjük a hatékonyabb munkavégzését. Ami pedig létfontosságú, mégis sokan elfeledkeznek róla, hogy visszajelzést biztosítunk számára.

A pozitív visszacsatolások a legkönnyebben digitális csatornák segítségével oldhatók meg. A CHEQ megoldásai pedig lehetőséget kínálnak erre is. Az oktatóanyagok, tudáscsomagok könnyed elérése mellett a vállalati továbbképzések menedzselése, és a pozitív visszajelzések kiküldése nagymértékben meghatározzák az új munkavállaló első napjait, heteit.

A sikeres onboardingot követően másoknak is ajánlani fogja a céget, sőt legjobbként könyveli el, egy olyan munkahelynek, ahol megbecsülik a dolgozókat.

 

A kékgalléros munkavállalók beillesztése a csapatba

Annak ellenére, hogy ismert fogalomról van szó, általában mégis kimerül egy egyszerű eligazításban az egész “betanítás”.

A dokumentumcsomag átadásán túl számos további teendőre lenne szükség, hogy valóban meggyorsítsuk a beilleszkedést. Jelentős hátráltató tényező, ha a cég humánerőforrás-hiánnyal küzd, vagyis a régi kollégáknak nem jut plusz idejük még több feladatra, így az új munkatárssal való foglalkozásra sem.

Gyakran ennek teljesítésére alapból alkalmatlan személyt jelölnek ki, de problémát jelenthetnek a helyszíni különbségek is. Több telephely, nehezebb kommunikáció. Sőt, előfordulhat, hogy a technikai háttér sem megfelelő.

A javítás eszközei, ajánlott lépések

Akkor lehet igazán sikeres az új kolléga integrálása, ha ideális technikai háttér is adott hozzá. A digitalizáció, valamint az automatizáció nélkülözhetetlen eleme mindennek. A legelső napon célszerű ellátni minden létfontosságú munkaeszközzel, sőt egy komplett oktatóanyag-csomaggal is.

Egy mentor kijelölésén túl alapvető, hogy néhány hetente visszajelzést is kérjünk tőle annak kapcsán, hogyan halad a feladataival, és mennyire sikerült beilleszkednie. Néhány aprósággal, egy kis figyelmességgel teljesen más élménnyé válik az onboarding.

A megbecsült kékgalléros kollégák jelentik a sikeres jövő alapját, hiszen így csökkenthető a fluktuáció, és nem kell termeléskieséssel sem számolni, ráadásul tehermentesíthető a HR-osztály is. A felszabadult energia, idő és pénz pedig fordítható vállalatfejlesztésre.

Irodai légtér fertőtlenítése UV-C eszközökkel Megérkezett a Ferrari Roma Spider: nyitott tetővel élvezheted a V8 üvöltését

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!