2023. április 19. | 14:13

Akár kevesebb húst akarsz enni, akár a legegészségesebb zöldségekkel kívánod megpakolni az ételeidet, vagy szeretnél teljesen hús- és tejmentesen élni, egy változatos vegán étrend összeállítása komoly fejtörést okozhat.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben összeírjuk a mi bevált receptjeinket, amelyek alapját az Éléskamra finoman reform vegán lisztkeverékei alkotják, és amelyeket bármikor előhúzhatsz a tarsolyodból.

Rántott cukkini

A legtöbbünk szabályosan rajong a rántott ételekért, de a hagyományos panír miatt ennek a fogyasztása sajnos nem felel meg a vegán étrendnek. Kivéve, ha az Éléskamra vegán, gluténmentes panírozó keverékét használjuk, amely olyan finom, hogy többé garantáltan nem kell külön csak neked a mentes verziót készítened, mert mindenki örömmel fogyasztja majd.

Az összetevői között ugyanis manióka gumósnövény őrleménye, útifű maghéj és különböző egyéb gluténmentes lisztek - teljes kiőrlésű rizsliszt, cirokliszt, kölesliszt - találhatók. Ráadásul semmilyen jelölendő allergént nem tartalmaz, és tojás nélkül, vegán módon is egyszerűen elkészíthető így az étel.

 

Pörkölt nokedlivel

A pörkölt nokedlivel szintén egy igazán közkedvelt étel a magyarok körében, amit egyszerűen elkészíthetsz vegán módon az alábbi recept alapján.

Első lépésként piríts meg két felkockázott hagymát és édesburgonyát egy kevés kókuszolajon. Majd öntsd rájuk az előzőleg 30 percre beáztatott 1 csésze vöröslencsét, és szórj rájuk még egy kevés őrölt pirospaprikát.

A serpenyő tartalmát keverd folyamatosan, és mindeközben locsolj rá 1,5 deciliter paradicsompürét, és ízesítsd az egészet borssal, sóval és fokhagymával. Amikor már úgy látod, hogy elég sűrű, akkor adhatsz a pörkölthöz egy kevés vizet és két kanál kókusztejet is, hogy krémesebb legyen.

Ami pedig a nokedlit illeti, keverj el az Éléskamra vegán nokedli és házi tészta lisztkeverékéből 100 grammot, fél mokkáskanál sóval, valamint 90 gramm vízzel. Miközben a tészta pihen, tegyél fel forrni körülbelül 3 liter vizet egy teáskanál sóval és 1 evőkanál olvadt zsiradékkal. Majd szaggasd ki hagyományos módon, forró, lobogó vízbe a nokedliket, amiket, ha feljönnek a víz tetejére, főzz még további 2-3 percig.

Végül jöjjön egy kis desszert is, ami nem más, mint egy isteni finom vegán palacsinta

Az Éléskamra vegán palacsinta és keksz lisztkeveréke tojás nélkül is könnyedén elkészíthető, és süthető belőle egy igazán ízletes palacsinta, ami a kellemes és harmonikus ízeknek köszönhetően hamar a család kis és nagy tagjainak a kedvencévé válik majd.

Az elkészítéséhez mérj ki 125 grammot a lisztkeverékből egy keverőtálba, adj hozzá 30-50 gramm édesítőt, 200 milliliter növényi tejet, 130 milliliter buborékos ásványvizet és 10 milliliter folyékony zsiradékot.

Mindezt keverd össze alaposan, pihentesd 10 percig, majd egy tapadásmentes, enyhén kizsírozott serpenyőben kezd el kisütni a palacsintákat. Ha szélük még nem kezdett el barnulni, fordítsd meg őket és további 1-2 perc alatt süsd készre. Jó étvágyat a finom ebédhez!