2022. június 07. | 21:40

A használt autó vásárlása szuper jó, ráadásul kifejezetten pénztárcabarát ötlet. De azért elnézve a mai árakat, az bátran kijelenthető, hogy még a használt járműveknek is megkérik az árukat. Különösen a megkímélt állapotúaknak. Ami persze valahol érthető, és amivel lényeges kalkulálni. Na, de azért az máris nem mellékes, hogy pontosan milyen tulajdonságokat testesít meg a kiszemelt modell.

Melyik adat a leginkább árulkodó?

Az autó alvázszámát könnyedén meg lehet tudakolni az eladótól, aki valószínűleg készségesen felel a feltett kérdésre. Ha nem, az már önmagában gyanús, ekkor nyilván saját kezűleg (szeműleg) is megnézhetjük a számsort. És hogy ez miért annyira fontos? Azért, mert ezekkel a „szerencseszámokkal” a tarsolyunkban villámgyorsan meggyőződhetünk arról, hogy pontosan mi is történt a kinézett kicsi kocsival a múltban.

Nyilván a kereskedő megkérdezése is abszolút járható út. Viszont ebben az esetben nem kizárható az, hogy egynéhány adatról valahogy lekerül a hangsúly, miközben a jelentőségük megkérdőjelezhetetlen. A legtisztább lépés, ha az adatbázis közbenjárásával a számok megadásán keresztül leellenőrizzük, azaz végignézzük a járgány történetét. Sok érdekes dologra feledkezhetünk rá. Például a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak hála pikkpakk egyértelművé válhat, hogy van-e teher az autón. Ha nincsen az jó hír, ha a kereskedő szerint sincsen az még jobb fejlemény, mert ekkor azért egész nagy biztonsággal megszülethet az a bizalmi légkör, amire a jövőbeni vásárlás támaszkodhat.

Tehát az alvázszám lekérdezés nem okozhat sem fejfájást, sem teljesíthetetlen kihívást. Ugyanakkor ennek hála a kontroll eredményessége vitathatatlan. Amikor az adatbázisban kirajzolódnak feketén-fehéren, mellébeszélések nélkül a releváns információk, akkor a további gondolkodás hiteles és valóban támaszként szolgáló alapokra kerülhet.

Akkor a komplett történet érdekes?

A jármű története úgy, ahogy van a kezdetektől napjainkig roppantul informatív és igen, kétségtelenül fontos. Kisebb infók is nyomhatnak annyit a latba, hogy azok mellett nem célszerű elmenni megjegyzés nélkül. A legjobb forgatókönyv az az, hogy egyrészt a sztori minden elemében stimmel azzal, ami az eladó szájából elhangzott. Legrosszabb esetben pedig komoly kontrasztok mutatkozhatnak meg, az átfedések száma jelentősen csökkenhet. Ez első ránézésre szomorúságot okozó fejlemény, már-már akár rossz hírnek is titulálható fordulat, ugyanakkor ez a legjobb, ami történhet, mert még nem ment le az adás-vétel, azaz még pont jókor vetült fény az árnyékos részekre.

Szóval akkor az ellenőrzéssel százezreket, akár milliókat spórolhatunk?

Igen. A VIN szám elemzése nem csupán egy hóbort vagy valami olyasmi, ami túlzott kontrollálásról tanúskodik. Korántsem. Ez mondhatni a felelős döntés megingathatatlan alapja. Hiszen így a tisztán látás ezer százalékosan borítékolható. Még azelőtt, hogy esetlegesen a gyakorlatban mutatkoznának meg azok a hiányosságok és problémák, amik valahogy kimaradtak a kereskedő által előadott történetből.

Ez a legtisztább egyúttal legegyszerűbb módja a kontrollnak, ráadásul abszolút nem idő- és energiaigényes. Az adatbázisban fellelhető információk áttekintése tempósan és persze kifejezetten eredményesen végigvihető. Ha pedig a tetsző autóról végül az a kép rajzolódik ki, hogy szép, de nem egészen azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, amik „álomszerűnek” mondhatóak, akkor még azelőtt eljöhet a búcsú ideje, mielőtt az anyagi veszteség és elkötelezettség hatalmasra duzzadna. Tehát sok szempontból megéri az információk hitelességének utána menni.