1,3 millió forintot kell visszafizetnie 800 Tesla S tulajdonosnak

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Mintegy 800 Tesla S tulajdonosnak kell visszafizetnie azt a 4 ezer eurós kedvezményt, amelyet a jármű megvásárlásakor kaptak

A Tesla S tulajdonosoknak amiatt kell visszafizetniük a mintegy 1,3 millió forintos támogatást, mert nem sikerült rendezni a német Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal (Bafa) és a Tesla között egy mind jobban elmérgesedő vitát.

Tesla Model S

A konfliktus lényege az, hogy Németországban kizárólag a 60 ezer eurónál olcsóbb nettó listaárú elektromos autók után jár kedvezmény, ám a legtöbb Tesla S ennél drágább. A tesla.com oldal autókonfigurátorán alapnak beállított modell ára például 74 880 euró, amiért egy 75 kWh-s akkuval szerelt, egy töltéssel 490 kilométert megtenni képes 75D modellt kap a vásárló. A 632 km megtételére képes 100D modell már 94 880 eurót kóstál, míg a 100 km/órás sebességre 2,7 másodperc alatt felgyorsuló P100D változathoz 125 080 euróért juthatnak hozzá a vásárlók.

Model S belső

Az autógyártó azonban beleegyezett, hogy a német piacon elérhetővé teszi a kocsi komfortcsomag nélküli változatát is, amelynek az ára alacsonyabb a megszabott értékhatárnál. A Bafa ennek ellenére levette a Tesla S-t a támogatható autók listájáról, mert az alapmodell a hatóság szerint egyszerűen nem megvásárolható, nem lehet ilyet kapni Németországban.

A Tesla persze vitatja a dolgot, azt állítva, rendelhető az alapmodell, és már szállítottak is ezekből Németországba. Az amerikai autógyártó emellett azt veti a német kormány szemére, hogy szándékosan állították olyan szintre a kedvezmény feltételéül szabott értékhatárt, amely a Teslát kiszorítsa a támogatott autók köréből. Emiatt korábban az Európai Bizottságnál is panaszt tettek.

A Tesla szerint a Bafa döntése igazságtalan és méltánytalan a tulajdonosokkal szemben, és ellentmond a támogatási program céljainak. A vállalat azt is közölte, hogy megtéríti vevőinek a visszafizetendő összeget. A visszafizetési kötelezettség a 2018. március 6-a előtt vásárolt Tesla Model S autókra vonatkozik, ezek tulajdonosait a Bafa írásban értesíti majd. A határidő után vásárolt autók tulajdonosai igényelhetik ugyan a kedvezményt, de az adásvételi szerződés mellett azt is igazolniuk kell, hogy milyen felszereltségű az autójuk.

Az elektromos és hibrid meghajtású autókra vonatkozó kedvezmény 2016 júliusa óta igényelhető Németországban. A tisztán elektromos autók után 4000, a hibrid kocsik után 3000 euró igényelhető. Az összeg felét a szövetségi költségvetés, a másik felét az autógyártók állják.

Forrás:

  • MTI

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  

További hírek