A Ford tagadja a tömeges leépítést

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

24 ezer munkahelyet és típusokat szüntetne meg a Ford Európában.

A Morgan Stanley adatai szerint a Ford 12%-kal redukálná alkalmazottai számát Európában, költségei csökkentése érdekében. Ha a hír igaznak bizonyul, megközelítőleg 24 ezer alkalmazott munkaköre szűnne meg beosztástól függetlenül. A kisvárosnyi dolgozókon kívül több típustól is megválna az amerikai nagyvállalat, mint a Mondeo, az S-Max és a Galaxy. Helyettük a növekvő népszerűségnek örvendő SUV, pick-up flottáját bővítené a sportkocsik, például a Mustang mellett. Az USA-ban ennél komolyabb a helyzet, a tengerentúlon további szedánokkal is leszámolna.

A General Motors és Fiat-Chrysler duóval szemben felvett verseny eredménye, hogy az átlagember számára felfoghatatlan, nagyjából 3 260 milliárd forintos költségcsökkentésre készül. Nem is meglepő, a cég 2017 második felét az európai piacon 2 milliárd forintnyi veszteséggel zárta.

A valenciai üzem sorsa így bizonytalan, nem csak azért, mert azon a gyártósoron készül a megszüntetni kívánt Mondeo, de az S-Max és Galaxy egyes szerkezeti elemeit is ott készítik. A leépítés hatását a németországi és angliai gyártelepek is meg fogják sínyleni.

Nem hogy megsemmisül, újjászületik a Mondeo

A találgatások és hitelesnek mondható híresztelések ellenére a Ford tagadja szándékát, bár elismerte, hogy kisebb mértékű elbocsájtások megtörténhetnek. A Mondeót nem hogy lecserélni, inkább újratervezni szeretnék. A Mondeo fontos tagja a márka típusainak, 2018 végén mutatják be a ráncfelvarrott modellt. Az újítás vonatkozik a kocsi formatervére és belső megjelenésére, illetve továbbfejleszti a Mondeo Hybrid szériát. Magyarországon a legnépszerűbb felső-középkategóriás kocsik közé tartozik, csak nálunk augusztusig 700 darabot adtak el. Ugyanennyi idő alatt a Galaxyból alig 103 darabot értekesítettek Az S-max sem sokkal közkedveltebb, kategórián belül országunkban kedvezőbb választásnak bizonyul a Kia és Dacia. Az egyterűek családjában a legfelkapottabb a C-max.

A Ford hozzátette:

„A médiumok által híresztelt munkahelyek megszüntetésének mértéke nem több mint spekuláció, így inkább nem is reagálnak rá. Ahogy már említettük, a 2017-es év második felében bekövetkezett veszteségek arra sarkalnak minket, hogy újra tervezzük az üzleti taktikánkat Európában”.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Mitsubishi SUV
2019. május 25.
A Mitsubishi 2020-tól teljesen átalakítja szabadidő-autó kínálatát, hogy az sokkal átláthatóbb legyen a jelenleginél
Mustang Boss 429
2018. november 07.
Egy vadonatúj Mustangnál már csak egy régebbi típus lehet vonzóbb, átalakítva meg aztán pláne! A Classic Recreations ezúttal a Mustang Boss 429-es típushoz nyúlt hozzá, melyből több példány is várható.
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Játék! Ismerd fel a 10 SUV-ot hűtőrácsuk alapján!
2017. augusztus 19.
Legújabb kvízjátékunkban 10 SUV hűtőrácsáról készült fotót mutatunk. Tippeld meg, hogy melyik utcai terepjáróhoz tartoznak a képek!