Az életnagyságú Lego-Bugatti után itt az Origami Lexus!

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A Lexus többszörös dizájndíjnyertes, felsőkategóriás luxuslimuzinja, az LS már bemutatásakor lenyűgözte a világot, amit ezúttal papírból hajtogatott formátumban is megtesz!

Amellett, hogy a Lexus legújabb zászlóshajója magában hordozza a legletisztultabb japán hagyományokat, a modellben a legmodernebb high-tech funkciók is találkoznak! A Lexusnál dolgozó Takumi mesterek az LS luxuslimuzin ajtópanelinek hajtogatott borítását az Origami papírhajtogatás évszázados művészetéből kiindulva alapozva hozták létre.

Lexus LS origami ajtópanel

A luxusautókat gyártó japán márka üzemei világszerte rendkívül ismertek, mindez főként a magas technológiai színvonalnak és a legyártott, minőségi termékeknek köszönhető! Az évek során a kézműves értékek is egyre nagyobb szerepet töltenek be a márka életében.

origami Lexus IS

A sok évtizedes tapasztalattal rendelkező autóépítő mesterek különleges tehetsége a biztosíték arra, hogy valamennyi elkészült Lexus modell megfelelhessen a legkifinomultabb elvárásoknak is. Digitalizált tudásukat ugyanakkor a vállalat robotjai is alkalmazzák, így ezek az ismeretek más üzemeknek is könnyen átadhatók, illetve hasznosíthatók.

origami Lexus IS beltér

A Takumi mesterek (japán fordításban kézművesek) a vállalaton belül is különös tisztelet és megbecsülést élvezhetnek, tudásukat rendszeresen egykezes origami hajtogatással fejlesztik.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Lexus és az origami-művészet összetalálkozott, a vállalat néhány éve már bemutatta a világ első és akkor még egyetlen Origami autóját, egy életnagyságú Lexus IS-t:

2015-ben a Lexus nem csupán egy ajtóborítást készített az IS luxusszedánnak, hanem egy egész autót hajtogatott papírból. A közel 1700 darab, finoman és egyenként megmunkált kartondarabból álló, origami-inspirálta IS tökéletes mása, illetve példája a minden egyes Lexus-modellben megtestesülő emberi szaktudásnak és kézművességnek.

origami Lexus IS kerék

A papírmodell minden apró részletében mintázza az eredetit: kerekei forognak, ajtajai nyithatók, még a lámpái is működnek, de ennek tetejébe az acél-alumínium vázba szerelt villanymotornak köszönhetően az autó vezethető is!

origami Lexus IS fényszóró

Számomra ez nem csak magát a művészetet, hanem egyúttal az emberi kreativitás határtalanságát is jelenti. Nemrégiben egyébként Legóból megalkottak egy életnagyságú Bugatti Chiront, mely az IS-hez hasonlóan vezethető volt! Az összekapcsolt Lego motorok elviekben 5,3 lóerőt és 92 Nm nyomatékot biztosítanak, mely nem áll a legközelebb az eredeti Chiron modell 420 km/h-s végsebességéhez, viszont kinézetben annál inkább hasonlít hozzá!

Forrás:

  • Lexus Magyarország sajtóközlemény

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
LEGO Bugatti Chiron
2019. szeptember 16.
Több mint 1 millió elem és 13 000 munkaóra, ez a LEGO Technic Bugatti Chiron.

További hírek