Jubilál a legendás izomautó

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Elkészült a tízmilliomodik példány a Ford legkeresettebb sportkocsijából, a Mustangból.

Az amerikai vállalat Flat Rockban működő gyártósoráról legördült a tízmilliomodik Mustang. A csaknem 54 évnyi folyamatos gyártás után a Ford mérföldkőhöz érkezett, és ezt alkalomhoz illő rendezvénysorozattal ünnepli meg. Nem sok modellről mondható el, hogy megéri az ekkora darabszámot, ám a típus gyártása még közel sem ért a végéhez.

A Ford Mustang első és tízmilliomodik példánya, fehér színben.

A michigani üzemébe 60 Mustang tulajdonost hívott meg a Ford, ezzel reprezentálva a modell különböző korszakait és fokozva az ünneplés hangulatát. A szerencsés résztvevők autóikkal formálták meg a meghökkentőnek mondható darabszámot. Légi parádé is volt, egy második világháborús P-51-es Mustang vadászgép szállt el az érdeklődő tömeg felett.

A Ford további eseményeket tervez a jeles alkalomból a többi összeszerelő üzemének helyszínén is, gondosan ügyelve arra, hogy bevonja az alkalmazottakat is, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a tízmillió példány. Az elmúlt több mint fél évszázad gyártási helyszínei közt szerepel Flat Rock mellett San José, Metuchen és Deaborn is.

A Ford Mustang tízmilliomodik példánya elődei között, fehér színben

A jubileumi példány egy GT kabrió Wimbledon White színben, ezzel tisztelegnek az első, 1964-es Mustang előtt. A korszakot megkezdő példányhoz hasonlóan V8-as motorral és manuális váltóval szerelték össze, ám a mai kivitelbe hatsebességes váltó került a kezdeti három helyett. Az 5.0 literes motor pedig 460 lóerős teljesítményt produkál.

A Mustang még ma is a legkeresettebb sportkocsi az amerikai piacon, pedig olyan riválisokkal kell szembenéznie, mint a Chevrolet Camaro vagy a Dodge Challenger. A kezdetben izomautóként induló hátsókerék-meghajtású jármű ma már sokkal több ennél, hiszen egy élvezetes sportkocsivá fejlődött az évtizedek során. Három évig a világ legtöbbet eladott sportautója is volt, továbbá számos cég keresi a bevétele jelentős részét a modell tuningolásával. A híres Shelby változatok pedig több versenyen is eredményesek voltak.

Ford Mustangok felsorakozva, különböző korszakokból

Jim Farley, a Ford egyik vezetője szerint a Mustang „a vállalat szíve és lelke, valamint nagy kedvenc szerte a világon”. Az első generáció eredetileg a Falcon alapjaira épült, és nagyon hamar sikeres lett. Az 1964-es Goldfinger című James Bond filmben is szerepelt, és alig két év alatt egymillió példányt adtak el belőle.

A jelenlegi, hatodik generáció 2015-ben mutatkozott be, független hátsó felfüggesztéssel. Olyan technikákat alkalmaznak benne, mint az aktív kipufogó, mely igény szerint felerősíti vagy tompítja a V8-as motor hangját. A biztonságra is nagy figyelmet fordított a gyártó, hiszen gyalogosfelismerő és aktív fékrendszer is elérhető hozzá. A csúcsváltozatot pedig a GT350 és GT350R kivitelek jelentik.

Forrás:

Címkék:

További autós hírek

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
Mustang Boss 429
2018. november 07.
Egy vadonatúj Mustangnál már csak egy régebbi típus lehet vonzóbb, átalakítva meg aztán pláne! A Classic Recreations ezúttal a Mustang Boss 429-es típushoz nyúlt hozzá, melyből több példány is várható.
Top 8 leggyorsabb modern izomautó
2018. március 14.
Összeszedtem neked a Top 8 leggyorsabb izomautót, amik már kivétel nélkül ebben az évtizedben készülnek. Az első helyezett egy nem várt modell lesz, garantálom!
Ford T-Model kisgyerekkel fotózva
2018. október 08.
Galamb József makói mérnök nagy szakmai diadala volt, amikor 1908. október 8-án kigördült az első Ford T-Model a gyár szerelőcsarnokából.