Mitől kerül 500 millióba ez az átépített Porsche 911?

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Több, mint négyévnyi fejlesztést követően, és négy hónappal az első nyilvános bejelentés után végre elkészült a világ legdrágább és talán legjobb továbbfejlesztett Porsche 911 modellje.

A projektet jegyző dél-kaliforniai Singer Vehicle Design cég kifejezetten a bajor gyártó Porsche 911 modelljére szakosodott, és már számos „öreg” darabot építettek már át, főleg pénzben bővelkedő milliárdosok részére, a végeredmény pedig mindig nagyon extra és egyedi lett.

Singer-Williams Porsche 911 DLS

A 2009-ben alapított Singer sok szempontból hasonlít a japán Porsche tuning nagymesterére, a Rauh-Welt Begriff műhelyre, ám az amerikaiak különlegessége, hogy úgy fejlesztik tovább a kocsikat, hogy azok közben minél inkább megtartsák az eredeti bajor dizájnt.

Singer tuning

De mit is kell tudni a Singer legújabb munkájáról, ami a keresztségben a Dynamics and Lightweighting Study (DLS) nevet kapta? (Azért a név már sejteti, hogy erősítés és fogyókúra egyaránt szerepelt a tuning programban.) A projekt lelke a brit Williams Advanced Engineering céggel együtt kifejlesztett 4 literes, soros hathengeres szívómotor, ami 9000-es fordulatszámra és 500 lóerőre képes.

Singer Porsche 911 DLS belső

Az alkalmazott alumínium fojtószelep-ház, a szénszálas szívócső és légszűrőház, az űrhajózásban is használt Inconel (nikkel-króm-molibdén ötvözet nióbium adalékkal) kipufogó rendszer jól mutatja, hogy nem egyszerű szépészeti beavatkozásokban utaznak a Singer és a Williams mérnökei.

ultrakönnyű magnézium sebességváltó

Ahhoz, hogy a remek motor érvényesüljön, az autó súlyát magnézium, titán, alumínium és szénszálas anyagok felhasználásával csökkentették, így a végső mázsáláson már csak 990 kilogrammot mutat a mérleg.

Porsche 911 hátsó lámpa

Persze az extra teljesítményhez kell a megfelelő tapadás is, amiről itt négy Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncs gondoskodik, amiket ultrakönnyű, 18 colos kovácsolt magnézium BBS-Motorsport felnikre szereltek fel.

Bremo fék

A tuning Porsche DLS Brembo fékeket, EXE-TC lengéscsillapítókat, valamint magnézium-ötvözetből készült, ultrakönnyű hatfokozatú Hewland sebességváltót is kapott, ami azért nagyon jól hangzik.

A DLS-t persze hol máshol lehetett volna kipróbálni először, ha nem  a 2018-as angliai Goodwood fesztiválon, ahol egy ilyen spéci gépnek szerintem is helye van. A potenciális vásárlók – lásd, milliárdosok – itt szép számmal vannak jelen, a vevő pedig nem lehet szegény, mert egy Singer-Williams DLS Porsche bizony 1,8 millió dollárba, vagyis nagyjából félmilliárd forintba kerül. Viszonyításképpen, a gyári Porsche 911 GT3 RS alapára közben bruttó 65 millió forint körül regisztrációs adó nélkül!

A cég szerint azonban az autó remek befektetés, hiszen minőségi anyagokból építették, ráadásul mindössze 75 darab készül csak belőle. A durva az, hogy szerintem ezt a mennyiséget már le is kötötték!

Forrás:

Kapcsolódó írások

Top 5 Porsche tanulmányautó, fehér Porsche, elölnézet, balról
2018. december 30.
A Porsche úgy döntött, bemutatja 5 kedvenc tanulmányautóját. A lista némely tagja meghökkentő, de egyikük sem mondható utolsónak.
Hétvégi autós programajánló 09.16-17.
2017. szeptember 15.
Még tart a jó idő, ne maradjatok otthon hétvégén se, ha csodálatos autókat nézegethettek a ragyogó kora őszi napsütésben Budapesten és Hatvanban
Top 8 tuning felni, amik nélkül értelmetlen az élet
2018. január 22.
Egy autót nem öltöztet jobban semmi, mint azok kerekei. Az öltöztetés királyainak listája pedig igencsak hosszas, de leszűrtem nektek nyolc márkát, amik a legelismertebbek a piacon akár történelmükkel, akár innovációikkal.
Volvo S60 Polestar Engineered, az új vonal első tagja
2018. június 14.
A Polestar Engineered a Volvo és a Polestar összefolyása.