30 éves a Volkswagen California

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Az első Volkswagen California harminc évvel ez előtt jelent meg a piacon, a Volkswagen az ikonikus darab születésnapját ünnepelte Essenben a Tecno-Classica kiállításon, az oldtimer éves seregszemléjén.

A Volkswagen California mindig egy életformát, a szabadság utáni vágyat testesítette meg. Négy nemzedéken keresztül 157 500 darab California változatban épített Volkswagen kisbuszt talált gazdára. A mai modelleket a T3 első nemzedékével egy fontos részlet kapcsolja össze: a majdnem két méter magas, megemelhető sátortető, mellyel a Californiában utazók elmondhatják:

„Az otthonunk ott van, ahol leparkolunk.”

A Volkswagen California története

A Volkswagen California története 1988-ban, a T3-as kisbusz nemzedék alapján elkészített, kempingezésre alkalmas modellel kezdődött, melyet 1998 nyarának végén az Esseni Lakóautó Szalonon mutattak be. Az első Californiákat két színben, pasztell fehérben és Marsala pirosban lehetett rendelni. A belső tér formatervezői a stílus iránti érzékenységükről tettek tanúbizonyságot az autóban kialakított fehér-szürke színű konyhával.

A kisbusz ára akkor 39 000 német márka volt. A vonzó ár, az okosan tervezett tulajdonságai és a Bulli elnyűhetetlen motorikus minősége a Californiát azonnal a legtöbbet értékesített lakóautó kisbusszá tették, és már az első évben 5 000 darabot adtak el belőle. Azt követően a California egy különleges kiadású modellből saját termékskálává fejlődött, és három év alatt 22 000 kisbusz vásárló tetszését nyerte el.

Volkswagen California T3

Pasztell fehér California T3

A T3-ról a T4-re 1990-ben történt a váltás, a négy évtizedes boxer motoros hátsókerék hajtás után egyszerűen a motort előre helyezték, és onnan az első tengelyt hajtották meg. Megújult a forma, a felfüggesztés, a motorokat és a belső teret megreformálták, így különösen a kisbusz hátsó részén lett ezzel sokkal nagyobb a tér.

A Volkswagen California T4 ügyesebben használta ki a rendelkezésre álló helyet, mint bármelyik másik kisbusz abban az időben. Az Eagle együttes „Hotel California” című száma nagy sikert aratott akkoriban, pont úgy, ahogyan a California T4, melyből a 2003-ig tartó időszakban megközelítőleg 39 000 darabot értékesítettek belőle.

Volkswagen California T4

Mozgó hotel: Volkswagen California T4

Volkswagen California T6

A T5 új dimenziót jelentett a kompakt lakóautó kisbuszok kényelmének terén, 2015-ig megközelítőleg 55 000 autós választotta California T5-öt. 2015-ben mutatták be a California T6-ot, mely a vezetőt segítő rendszerekkel és a maximális összekapcsolhatósággal kitárta az ajtót a lakóautó változatban megjelenő kisbuszok jövője felé. Ez a California 2017-ben eladott 15 155 példánnyal megdöntötte a saját termék kategóriájában egy év alatt újonnan regisztrált lakóautók rekordját.

Volkswagen California T6

A modern California T6

Forrás:

További autós hírek

Olvasónk küldte a videókat, amit két felvételből raktunk össze. A minőségért elnézést kérünk. Garantáljuk, hogy minden bukkanónál és kanyarban összeszorítod…

A helyszín az ausztráliai Braidwood Rd. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire veszélyes a sebességtúllépés, különösen vontatánnyal. Nem véletlen, hogy vontatás…

Több helyen is szegeket és csavarokat szórt ki egy férfi Jánossomorján a Kiserdő utcában. Egy szemtanú bejelentése alapján az elkövetőt…

Villanyoszlopnak hajtott egy gépkocsi, melynek következtében további oszlopok is kidőltek. A balesetben összesen 6 autó rongálódott meg, ebből 1 a…

Megint hihetetlen videó került fel az Internetre. Gondolta a hölgy, hogy benzint vásárolna a kúton, de nem az autóba töltené,…

Kapcsolódó írások

1964 Volkswagen Typ 147 Fridolin, sárga postás kocsi, elölnézet, oldalnézet, balról döntve
2019. november 09.
A német posta és a Volkswagen közös munkájával 1964-ben megszületett a valaha volt legszeretnivalóbb postás autó, a Typ 147 „Fridolin”
Egy Beetle pick-up alapokon – V6-os bogár tuning
2018. szeptember 04.
Német bódé, amcsi alvázzal és motorral egy kanadai fanatikus keze nyomán.
2020-ra megérkezik a hibrid VW Golf GTI
2017. január 31.
A következő generációs Volkswagen Golf GTI elérhető lesz hibrid hajtással is
A 70-es évek 6 ikonikus sportautója
2017. november 10.
Mikrofonfrizurák, barkók, tömött bajszok, magas derekú trapéznadrágok, női és férfi kezeslábasok – a 70-es évekről sok borzasztó kép is bevillanhat. Az autóiparban viszont csodálatos modellek születtek ekkor.