A Porsche megvásárolta a Rimac Automobili manufaktúra 10%-át, valószínű, hogy közös technológiai fejlesztést terveznek. A cég elektromos alkatrészeket fejleszt és gyárt saját elektromos sportkocsijaikba, így érthető a fejlesztői partnerség a fiatal vállalattal, ugyanis a Porsche nagy erőfeszítéseket tesz a villamosítás érdekében.

Mate Rimac alapította a céget 2009-ben, amikor elkezdett főállásban elektromos autókat fejleszteni. 2016-ban a Rimac Concept One lenyűgözte a világot, ezen a sikeren felbuzdulva a 2018-as Genfi Autószalonon bemutatták a C_Two modellt. A kétüléses elektromos sportkocsi 2000 lóerőnek megfelelő teljesítményt képes leadni, végsebessége pedig 412 km/h. 650 km-t képes megtenni egy töltéssel és a 250kW-os gyorstöltő rendszernek köszönhetően 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre lehet hozni az akkumulátor kapacitását.

Rimac C-Two sivatagos környezetben menetközben fényképezve

A gyorsan növekvő zágrábi székhelyű vállalat mintegy 400 alkalmazottat foglalkoztat. A Rimac a legnagyobb hangsúlyt a nagyfeszültségű akkumulátor technológiára, az elektromos hajtásokra és a digitális interfészek fejlesztésére fekteti. A Rimac 2013-ban alapított Greyp Bikes leányvállalata elektromos kerékpárokat fejleszt és gyárt.

"A pusztán elektromos kétüléses sportautóival, mint például a Concept One vagy a C_Two, valamint az egyedi járműrendszerek kifejlesztésével a Rimac megmutatta mire képes az elektromobilitás területén. Úgy érezzük, hogy Rimac ötletei és sajátos megközelítései rendkívül ígéretesek, ezért reméljük, hogy eredményes lesz az együttműködés a két cég között a fejlesztési partnerprogram keretei között." - mondta Lutz Meschke, az Igazgatóság elnöke és a Porsche pénzügyi és informatikai igazgatóságának tagja.

Valószínű, hogy a német gyártó felhasználja ezt a partnerkapcsolatot a Taycan nevű elektromos autójának tökéletesítéséhez is. Az eddig Mission E néven emlegetett elektromos Porsche, Taycan néven kerül a márkakereskedésekbe előreláthatóan két év múlva. A 600 lóerős rendszerteljesítményt két villanymotor adja. A gyártó ígérete szerint kevesebb, mint 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra és kevesebb, mint 12 másodperc kell neki a 200 km/h sebesség eléréséhez.

Forrás: