A Volvo első elektromos autója egy hatchback

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

2019-ben mutatja be a Volvo első teljesen elektromos autóját, egy csapotthátút!

A Volvo új villanyautója a 2017 májusában bemutatott 40.2 számú tanulmányautó alapjain nyugszik, és egyedülálló lesz a svéd-családban. Ahogy az XC40 esetében, ahol a 40.1-es számú tanulmányon szinte semmit nem változtattak, úgy a 40.2 esetében is egy a koncepcióautóval szinte teljesen megegyező modell várható. Kezdetben azt suttogták, hogy a 40.2 tanulmány lesz a következő V40 és S40 jelzésű modellek alapja, de mostanra egyértelmű, hogy az elektromos hajtás lesz a leglényegibb lényege az új járgánynak, nem pedig a neve.

A kupészerű hatchback méretei és teljesítménye alapján a 40-es jelzésű Volvók közé tartozik, valamint stílusában is tökéletesen illik a sorba. A 40.2 tanulmány a Volvo új Compact Modular Architecture (CMA)-rendszerén alapul. A koncepció járgány az akkumulátor és az elektromos hajtáslánc közreműködésével 217 mérföld, azaz 347 km megtételére képes.

Az egyik fejlesztési vezető Henrik Green, szélesebb körben beszélt a Volvo elektromos terveiről, állítása szerint a gyártásba kerülő modell már 310 mérföld, vagyis 496 km megtételére is képes lesz, azaz felveheti a versenyt a már piacon lévő és még várható elektromos személyautók hatótávjával.

Volvo 40.2 az első önálló elektromos Volvo hatchback alapja

A 40.2 számú tanulmány vonásai és mérete remekül beillik a 40-es sorozatba

A Volvo már megerősítette, hogy moduláris akkumulátorrendszert fog használni, de a belépő járgány hatótávolsága még nem tisztázott, nem jutottak dűlőre, hogy mennyit tudjon az alapmodell. Green elmondása szerint fontos, hogy az ügyfelek széles körű lehetőségek közül válasszák ki a vezetési stílusukhoz és szokásaikhoz leginkább passzoló akkumulátorcsomagot.

Később tervezik az akkumulátortechnológiájukat a prémium autóikba is bevezetni, valamint a sebesség-teljesítmény őrülteknek is keres megoldást a Volvo. Egyszóval mindegy lesz, hogy csak a heti bevásárláshoz kell, vagy hogy 220 km/h sebességgel óhajtasz megtenni 400 km-t a horvát tengerpartig, a Volvónál lesz számodra megfelelő akkumulátor csomag.

Volvo 40.2 hatchback elektromos tanulmányautó

Az érkező csapotthátú villanyautó nem csak környezettudatos lesz hanem a Volvotól megszokottan elegáns is.

Arra a kérdésre, hogy a gyártó véleménye szerint a teljesen új elektromos modellek, vagy az elődökbe ültetett új hajtások lesznek-e népszerűbbek, nem érkezett döntő válasz. Sokkal inkább törekszik rá a Volvo, hogy minden szegmens számára legyen egy modell, azoknak is, akik „igazi elektromos” autót vezetnének és azok számára is akik a már jól bevált formában vágynak egy hatékonyabb, környezettudatosabb technológiára.

A svéd gyártó bejelentette továbbá, hogy 2019-től nem csak teljesen önálló és új elektromos modelleket vezet be, de több hangsúlyt fektet a hibrid-rendszerek fejlesztésére is.

Forrás:

Kapcsolódó írások

A Volvo elektromos autókat fog gyártani Kínában
2017. április 21.
A Volvo egyelőre meg nem nevezett típusát Kínában fogják gyártani és 2019-től lehet majd megvásárolni, jelentették be a Shanghai Autószalonon
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor
A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika
Micsoda Amazon – 1966-os tuningolt Volvo Amazon
2018. április 09.
A Volvo Amazon nem éppen az a megszokott tuning alap, amire számít az ember, mégis épülnek olyan darabok, amik lerobbanthatják az álladat.