Az már jelent valamit, ha egy olyan klasszikus luxusautó-gyártó, mint a Rolls-Royce is SUV-ot dob a piacra. A Culinnan kemény darab, nem holmi városi puhány.

Valamikor februárban derült csak ki, hogy a Rolls-Royce SUV-ja Culinnan néven fut majd, ehhez képest nem rossz, hogy már videón is látható a brit klasszikus márka terepjárója. A Dubaj melletti sivatagban végzik a végleges menetpróbákat, és jól látszik, nem kímélik a robusztus brit klasszikus izmos változatát.

 

 

A verda sok tesztelésen túl van már, felbukkant például a Nürburgringen, de az Északi Sarkon és a Közel-Keleten is sok ezer kilométert tettek bele, ami érthető, hiszen az olajsejkek számítanak az egyik legbiztosabb vásárlóerőnek.

 

 

A Rolls-Royce Culinnan a világ legnagyobb, 3106 karátos gyémántjáról kapta a nevét, amit 1905-ben találtak Dél Afrikában, és amit annak a bányának az alapítójáról neveztek el, ahol rábukkantak a drágakőre.

A gyártó már korábban megerősítette, hogy teljesen új alumínium-architektúrát fejlesztettek a Culinnan számára, ami a Phantomok következő generációjának is az alapja lesz majd. A SUV valószínűleg a Phantomban már ismert V12-es motort kapja majd meg, a 6,6 literes duplaturbós erőforrás 571 lóerőre és 900 Nm nyomatékra képes, ami a videó tanúsága szerint játszi könnyedséggel mozgatja a hatalmas kasztnit. Állítólag lesz belőle plug-in hibrid verzió is, ami már csak azért is fontos, mert a V12-es motor egyre nehezebben felel meg a szigorú emissziós határértékeknek.

A Culinnan összkerekes lesz, ezen kívül teljesen új felfüggesztés is kap, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2018 második félévében lehet találkozni vele. Eredetileg arról volt szó, hogy még nyár előtt bemutatják, de szerintem erre kicsi az esély.

A luxus SUV-ok piacán kemény a verseny, de a Rolls-Royce név az arab világban annyira jól cseng, hogy a Culinnan biztosan képes lesz felvenni a kesztyűt az olyan nagy riválisokkal szemben, mint a Bentley Bentayga, a Lamborghini Urus, a Land Rover Range Rover Supercharged, a Mercedes-AMG G65 vagy a Porsche Cayenne Turbo.

Ehhez mérten meglehetősen drága is lesz, az árát nagyjából a 110 millió forintért megvehető Phantom közelébe várják.

Forrás: