Angol úr a sivatagban: videón a Rolls-Royce Cullinnan

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Az már jelent valamit, ha egy olyan klasszikus luxusautó-gyártó, mint a Rolls-Royce is SUV-ot dob a piacra. A Culinnan kemény darab, nem holmi városi puhány.

Valamikor februárban derült csak ki, hogy a Rolls-Royce SUV-ja Culinnan néven fut majd, ehhez képest nem rossz, hogy már videón is látható a brit klasszikus márka terepjárója. A Dubaj melletti sivatagban végzik a végleges menetpróbákat, és jól látszik, nem kímélik a robosztus brit klasszikus izmos változatát.

A verda sok tesztelésen túl van már, felbukkant például a Nürburgringen, de az Északi Sarkon és a Közel-Keleten is sok ezer kilométert tettek bele, ami érthető, hiszen az olajsejkek számítanak az egyik legbiztosabb vásárlóerőnek.

A Rolls-Royce Culinnan a világ legnagyobb, 3106 karátos gyémántjáról kapta a nevét, amit 1905-ben találtak Dél Afrikában, és amit annak a bányának az alapítójáról neveztek el, ahol rábukkantak a drágakőre.

A gyártó már korábban megerősítette, hogy teljesen új alumínium-architektúrát fejlesztettek a Culinnan számára, ami a Phantomok következő generációjának is az alapja lesz majd. A SUV valószínűleg a Phantomban már ismert V12-es motort kapja majd meg, a 6,6 literes duplaturbós erőforrás 571 lóerőre és 900 Nm nyomatékra képes, ami a videó tanúsága szerint játszi könnyedséggel mozgatja a hatalmas kasztnit. Állítólag lesz belőle plug-in hibrid verzió is, ami már csak azért is fontos, mert a V12-es motor egyre nehezebben felel meg a szigorú emissziós határértékeknek.

Rolls-Royce Culinnan

A Culinnan összkerekes lesz, ezen kívül teljesen új felfüggesztés is kap, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2018 második félévében lehet találkozni vele. Eredetileg arról volt szó, hogy még nyár előtt bemutatják, de szerintem erre kicsi az esély.

A Rolls-Royce legújabb SUV-ja

A luxus SUV-ok piacán kemény a verseny, de a Rolls-Royce név az arab világban annyira jól cseng, hogy a Culinnan biztosan képes lesz felvenni a kesztyűt az olyan nagy riválisokkal szemben, mint a Bentley Bentayga, a Lamborghini Urus, a Land Rover Range Rover Supercharged, a Mercedes-AMG G65 vagy a Porsche Cayenne Turbo.

A Rolls-Royce Culinnanan belső tere

Ehhez mérten meglehetősen drága is lesz, az árát nagyjából a 110 millió forintért megvehető Phantom közelébe várják.

Forrás:

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.

További hírek