Benéztem Szentendrén a Retro Design Centerbe!

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Van egy hely a szépséges Szentendrén, ahol újra át lehet élni az igazi retro élményt, interjú a Retro Design Center tulajdonosával, Istvánkóné Beával!

Nem sok olyan hely van Magyarországon, ahol a 70-es és 80-as évek világát ilyen sokszínű vonatkozásban képes bemutatni. A múzeum területe kb. 1000 négyzetméter lehet, külső és belső térrel rendelkezik. Istvánkó Károly és felesége Bea által alapított múzeum a szocialista Magyarország” csodáit” hivatott bemutatni, aki élt azokban az időkben neki valódi időutazás, a fiatalok pedig kapnak egy jókora szeletet a szocializmus vívmányaiból és hangulatáról.

Először is gratulálok a kiállításhoz, honnan jött az ötlet, hogy ezt megvalósítsátok?

Istvánkóné Bea: Férjem autószerelő és nagyon szereti munkáját, a rendszerváltás után mindenki elkezdte lecserélni az autókat és a szocialista járművek elkezdtek eltűnni. Ekkor jött az ötlet, hogy mentsünk meg néhányat közülük. Aztán jött egy gondolat, hogy ne csak az autókat preferáljuk, hanem minden mással is, szerencsére a saját gyűjteményünk és a családunké sem kicsi, ezért megmentettünk mindent, amit csak lehet.

trabant szerelés

Milyen autókat sikerült megmenteni és restaurálni?

Istvánkóné Bea: Szerencsére elég sokat és ezek az autók működnek is, körülbelül 30 darab lehet most. Van Skoda, Lada, Wartburg, Fiat Polski, Dacia, Zaporozsec, Moszkvics, Barkas, és Trabant is természetesen, de raliautóknak is jutott hely. Illetve van egy Ikarus buszunk, ami szintén a saját lábán jött ide, s át lett alakítva kicsit. A korabeli ülések fele és a vezetőfülke megmaradt, a busz másik oldalában pedig egy kisebb kiállítás lett kialakítva.

Próbáltuk a kiállítást különböző életképekkel érdekesebbé tenni. Van kempinges, lengyelpiacos, Áfor benzinkutas, autóversenyes diorámánk, ATI-s oktatóautónk és most készül egy magántaxis életkép. De a belvárosi utakat szegélyező hírlapos stand és telefonfülke is segít a kor alaposabb megismerésében, visszaidézésében.

Mit láthatunk még az autókon kívül, ami érdekes lehet az autók szerelmeseinek?

Istvánkóné Bea: Az alagsorban kialakítottunk egy korabeli autósboltot és néhány eszközt is, amit autószereléshez használtak a 70-es és 80-as években. Az autóalkatrészek hiánya mondhatni jelentős volt, sok autósbolt működött pincében vagy garázsban, eldugottabb helyeken. Itt kismotorokat is kiállítottunk, amik akkor jelentős szerepet játszottak még a közlekedésben. Riga, Komár, Jawa és Babetta.

A Danuvia motorkerékpár mögé kihelyeztünk egy korabeli újságban megjelent képet férjem édesanyjáról, ő a Danuvia gyárban dolgozott lakatosként. A háború után kevés volt a férfi, ezért a nőknek a helyükbe kellett lépni és elsajátítani a szakmát.

Meg lehet továbbá ismerkedni a kettő- és négyütemű motorok működésével is, illetve van egy TV, melyen a híres „Cascot akarok kötni” reklám fut többek között. Vannak itt még régi autós-motoros magazinok, szervizkönyvek, jogosítvány, forgalomba helyezési engedély és sok minden más.

Milyen egyéb dolgokkal lehet még találkozni, ami a közlekedéshez kapcsolódik?

Istvánkóné Bea: Több érdekesség is van, ami a témához kapcsolódik, van egy étlapunk, amin rajta van, hogy mennyiért lehetett enni és inni az utasellátóban. A szovjet formatervezés, hogyan próbált versenyképes lenni a nyugatival szemben és hogy mennyire nehézkes volt egy autóvásárlás.

A belső kiállítótérben megtalálható a Kervill, ahol nemcsak a szórakoztató elektronikai-  és háztartási cikkeket forgalmazták, de a Csepel, a Favorit és a Szputnyik bicikliket, ezek alkatrészeit és a kismotorokat is ott tudták megvenni a vásárlók. Van egy részlegünk, ahol a játékok között a fő helyet a pedálosa Moszkvics, a TT vasút és a matchboxok kapták, hogy csak a közlekedéssel kapcsolatos dolgokat említsük.

közlekedési táblák

Vannak még célok – tervek a kiállítással kapcsolatban?

Istvánkóné Bea: Természetesen céljaink és ötleteink mindig vannak, és egy picit mindig sikerül is változtatni. Nemrégiben kaptak hátteret a legszebb autóink. A Wartburg mögé került egy korabeli segélykérő telefon képe az M7 autópályán, az „ezeröcsi” mögé egy ZIL-t igazoltató rendőr képét helyeztük el, de van egy táblánk, amin a ma már nem ismert fogalmakat gyűjtöttük össze, mint például a váz alatt biciklizés, vagy a bélás.  Keresünk is tárgyakat, mint például sárga pénzbedobós utcai telefon vagy a nagy álom a 70-es évek parkoló órája, hogy az autózásnál maradjunk.

Retro Design Center: Szentendre, Rév utca 4.

Galéria

Képek:

  • Alapjárat
  • Retro Design Center

Kapcsolódó írások

A legőrültebb autók a 2017-es tokiói autószalonról
2017. november 02.
A japánoktól Európába egészen visszafogott modellek jutnak csak el, de a galéria bemutatja azt is, mit tudnak kihozni magukból, ha a saját közönségüknek gyártanak
2018-as Budapest Auto Show logo
2018. október 26.
Péntektől vasárnapig várja az érdeklődőket a második alkalommal megrendezett hazai autós esemény

További hírek