Minden országnak megvan a saját autós „szubkultúrája”, ahol a tagok számára a péntek este nem az ivást és a féktelen bulizást jelenti, mint a legtöbb fiatalnak. Inkább előveszik a dédelgetett négykerekűiket, megtankolják, majd csapatba verődve krúzolnak az éjszakában.

A közösség tagjai megcsodálják egymás verdáját, megosztják a tapasztalataikat, tanulnak egymástól a tuning műfajban. Tiszteletüket teszik a kisebb-nagyobb autós rendezvényeken, ahol gyakran a show nagy részét ők adják. Meg néha rosszalkodnak is egy kicsit.

Egy adott autós közösség mérete és színvonala nem mindig egyenesen arányos az ország méretével. Jó, persze az Egyesült Államokban szinte minden műfaj érdemben megjelenik, de ha összeveted például Litvánia területét négyzetkilométerben és az ott megrendezett drifteseményekről készült videókat, minden bizonnyal el fogsz csodálkozni.

Hazánk eleinte még gyerekcipőben járt a témában, de rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedben. Mert ugyebár autófan itthon is akadt/akad szép számmal, sokan közülük rendelkeznek is valamilyen penge verdával. Így tehát a lehetőség adott volt, csak „csapatot” kellett kovácsolni belőlük. Erre lehetőség nyílt a nagyobb autós rendezvényeken, ahol a hasonló érdeklődésű kollégák felvehették a kapcsolatot egymással, esetleg további eseményeket is szervezhettek. Az utolsó lépcsőként már csak az volt hátra, hogy ezt az életstílust minőségi formában átadják azoknak, akiknek igénye van erre. A Darkfly-os srácoknak ez sikerült, ráadásul nem is akárhogy!

Hogyan kezdődött a Darkfly-sikersztori?

Volt két fiatal autórajongó srác, akik seprűnyélre szerelt kézikamerával járták végig a rendezvényeket és találkozókat, majd az ott készített felvételeket feltöltötték a netre. A videóikat egyre többen kezdték nézni, így elhatározták, hogy komolyabban fognak foglalkozni a filmezéssel. A Darkfly Video 2010-ben jelent meg először a Youtube-on, azóta töretlenül posztolják az éppen aktuális videóikat. Az évek folyamán sokat fejlődtek, profibb felszerelést szereztek be és további két fővel bővült a társaság.

Legyen szó gyorsulási versenyről, vagy éppen Honda találkozóról, márkafüggetlen jelleggel készítenek tartalmat a nézőknek. A zenével megspékelt összefoglalóik megtekintése nem csak azoknak élmény, akik lemaradtak, a jelenlevők számára is érdekes lehet a jól megvágott, igényes felvétel. Nyitottak mindenféle autóra, lehet dízel, benzines, a srácoknak csak az számít, hogy különleges legyen valamilyen szempontból. Sőt, az utóbbi időben hibrid  és elektromos autókról is készítettek videót, várhatóan a jövőben is fel fognak tűnni alternatív hajtású verdák a csatornán.

Ha a tuningolt négykerekűeket favorizálod, jó helyen jársz a Darkfly-nál, a gépek többsége már átesett kisebb-nagyobb módosításon. Amelyik meg nem, az már akkor is menő autó volt, amikor legördült a fotószalagról. Porig ültetett R32-es Golf? BMW M5 E34 kilinccsel előre a forgalomban? A legtöbb benzinvérűnek már ezek puszta olvasásától is beindul a nyálelválasztása, mivel Magyarországon az ilyen kaliberű gépek ritkaságszámba mennek. De még így is nagyobb esély volt arra, hogy élőben láss egyet, minthogy minőségi magyar videót találj a típusról. A srácoknak viszont jó ötleteik és felszerelésük volt ahhoz, hogy egy könnyedebb stílusú, nem szakmai tartalommal telezsúfolt, élvezetes videót csináljanak belőle. Az alapinfók elhangzanak persze, a tulajdonos mesél a gépről, de amikor kell, hagyják, hogy a motor beszéljen helyettük.

Pár évvel később, 2014-ben nekikezdtek egy új csatornának, a Darkfly Vlog-nak, ahol bepillanthatsz a csapat mindennapjaiba. Gyorsan népszerű lett az oldal, nézettsége mára már az eredeti Darkfly Video számait is felülmúlja. Szerelős videóblogok, alkatrészek próbája, esti csapatás Evo VIII-cal, vagy drift egy 328i-vel, szóval van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Érezhető, hogy nem megrendezett, és pont ettől élvezetes! Van benne humor, váratlan szituációkból adódó poénok. Amikor a tulajt faggatják az autójáról az tényleg spontán, nem pedig előre bemagolt sablonkérdéseket tesznek fel. Így a beszélgetés is sokkal kötetlenebb lesz, kiderülnek például valós fogyasztás adatok Subaru Impreza WRX-ről, megtudhatod, hogyan lehet használni a mindennapokban egy 500 lóerős elsőkerekes Focus RS-t és még sok más.

Az eredeti oldal videóinak minősége messze átlagon felüli, a felvételek, a vágások mind kiválóak. Érezhető, hogy nem ma kezdték, van gyakorlatuk a témában: nem csak autós eseményekről, hanem független rendezvényekről, esküvőkről is készít hasonló videókat a Darkfly.

Mit tartogat a jövő a Darkfly számára?

A célok között szerepel, hogy mindkét csatorna nézettsége tovább gyarapodjon, lehetőleg a jelenlegi négyszeresére növekedjen. A vlog műfaj nagyon trendi manapság, egyre több kattintással büszkélkedhet a Darkfly videó blogja is. Ennek ellenére a csapat nem szeretné, hogy teljesen kiszorítsa az eredeti csatornát, így arra törekednek, hogy ismét szinkronba kerüljön a kettő.

Amikor megkérdeztem a srácokat, hogy mit gondolnak, fog-e bővülni a csapat, szinte egyből megkaptam a nemleges választ. Nem azért, mert nem lenne szükségük ötödik emberre, vagy nem lenne jelentkező. Egyszerűen szeretnék, ha a Darkfly megmaradna a négy barát munkájának és hobbijának. Együtt kezdték, az elmúlt évek alatt összeszokott a csapat és szerintem a nézőknek is erre van igényük, amikor rákattintanak a videóikra. Nem egy megrendezett, „mű” produkciót néznének, hanem egy spontán és közvetlen szeletet akarnak a magyar autósvilág tortájából.