Egyre több prémium gyártó hozakodik elő teljesen elektromos hajtású modellekkel, úgy tűnik az efféle újítások akarva-akaratlanul is behálózzák lassan az autópiacot. Nem is csoda, hiszen elméletileg ez a jövő egyetlen megoldása az egyre növekvő üzemanyaghiányra, a környezettudatosságról nem is beszélve.

Jelen állás szerint a két következő modell lesz a bevezetője egy teljesen elektromos sorozatnak, ami 2021 után kezdi majd bontogatni szárnyait. A Nissan vezérigazgatója januárban úgy nyilatkozott, hogy minden egyes 2021 után érkező modell vagy az e-Power elektromos erőátviteli rendszert fogja használni, vagy kizárólag elektromos motor hajtotta autók lesznek.

Infiniti Merge-E 2012 teljesen elektromos tanulmányautó tesztelés közben

Már a 2012-es Merge-E is egy lehengerlően szép sportautó, sajnálatos, hogy nem került végül sorozatgyártásba

Az e-Power rendszer egy benzines motor segítségével generál energiát az autóban elhelyezett és a kerekeket meghajtó elektromos motornak, ezt főleg a hatótáv kiterjesztéséhez lesz érdemes használni. Az Infiniti szerint 2025-ig az értékesítéseik 50%-át az elektromos autók fogják kitenni, így még fontosabb hangsúlyt fektetni ennek a vonalnak a fejlesztésére. Az Infiniti elektromos fejlesztése részét képezik egy nagyobb fejlesztési stratégiának, amibe a Reanult-Nissan-Mitsubishi hármas szövetség fogott bele.

A hármas szövetség célja, hogy az elkövetkező 6 évben 12 elektromos járművet dobjanak piacra. Ebből kettőt kapott az Infinity, 4 járgánnyal érkezik majd a Nissan, a maradék 6 db pedig a Mitsubishi és a Renault között oszlik majd el. Személy szerint remélem, hogy a Mitsubishi kapja a nagyobb falatot a 6 db fennmaradó autóból.

Két elektromos autót is jelent be az Infiniti

Hát nem gyönyörű? Hihetetlen elegancia és letisztultság sugárzik az Infiniti Q tanulmányautójáról

Az Infinitinek voltak már ez előtt is próbálkozásai az elektromos rendszerek bevezetésére: 2012-ben két koncepció autót is mutattak be, az Emerge-E sportautót és LE szedánt. Végül egyik modellből sem lett sorozatgyártás, megmaradtak tanulmányautóknak. Nemrég mutatta be az Infiniti a QX50-et, amelyben már egy változó turbófeltöltéses motor van, ami használattól függően szabályozza a turbó nyomás nagyságát. Ezzel az Infiniti szerint 27 %-kal jobb fogyasztást lehet elérni mint a hasonló működésű V6-os verziókkal.

Addig is, míg konkrétabb adatok nem érkeznek a várható Infinitikről, nézd meg ezt a Detroiti Autószalonon bemutatott koncepció modellt: az Infiniti Q-t!

Forrás: