Elektromos izomgépet tesztel az amerikai hadsereg

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Az amerikai tengerészgyalogság teszteli a Nikola Zero elektromos UTV-jét, amivel a legrosszabb terepen is elképesztő sebességgel közlekedhetnek a katonák.

Az amerikai Nikola Motor Company elsősorban elektromos kamionok fejlesztéséve foglalkozik, ám 2017-ben megalkották elektromos UTV-jüket (Utility Terrain Vehicle), ami leginkább egy bukókeretes, elképesztően erős quadra emlékeztet. Az UTV-k az USA-ban nagyon népszerűek, arrafelé nem csak sportolásra, hanem munkára is használják ezeket a legrosszabb terepen is haladni képes járműveket.

A Nikola NZT egészen elképesztő műszaki paraméterekkel rendelkezik, amit a leírtaknál jobban csak a tengerészgyalogság által készített tesztről készült videó szemléltet!

Az NZT elektromos motorja 590 lóerős teljesítményre képes, ezzel pedig négy utassal a fedélzetén 3,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A legerősebb változat 125 kWh teljesítményű akkuval készül, ez a gyártó szerint nehéz terepen 240 kilométer megtételére elegendő. Van belőle négykerék-meghajtású és összkerék-kormányzású változat egyaránt, ez utóbbinál a hátsó kerekek maximálisan 10 fokban fordulnak el. 33 colos kerekeinek köszönhetően szinte minden tereppel megbirkózik, nem jelent akadályt még egy folyó sem, ugyanis az IP67-es vízállóságú jármű akkor sem áll le, ha akár teljesen elmerül a vízben.

A Nikola NZT erőssége a közvetlen meghajtás, ugyanis a szíjak elszakadása ilyen erőátvitelnél gyakori hibaforrás, amit ezzel a megoldással sikerült kiküszöbölni. A jármű 3,0 Podium Internal Bypass lengéscsillapítókat kapott, a gyors megállásról pedig 14 colos tárcsafékek gondoskodnak, amelyek előnye a brutális fékerőn kívül az is, hogy a megnövelt méretnek köszönhetően a tárcsák élettartama 3-4-szeresére nőtt.

Nikola NZT

A legjobban felszerelt civil verziót 12,2 colos infotainment rendszerrel szállítják, de van benne négy darab USB-csatlakozó, formatervezett sportülés, napelemes töltési lehetőség, belső ledes világítás, de az opciók között szerepel a szélvédő, a fűtés és a klíma is.

Az UTV-k alapvetően nem olcsók, de a Nikola NZT-ért még ezek között is meglehetősen borsos árat kérnek, a fullos verzióért nagyjából 12 millió forintot kell fizetni. Az amerikai hadsereg számára ez nem jelenthet azonban gondot, hiszen cserébe gyors, minden akadályt leküzdő, ráadásul csaknem hangtalan közlekedési eszközt kapnak. Kíváncsi vagyok, mikor vetik be éles helyzetben őket?

Forrás:

További autós hírek

Amikor a körforgalomban Vin Dieselnek képzeled magad, de a közönség nem értékeli a produkciódat – írta legújabb pofátlan(TAN)ító videójához a…

A statisztika szerint egy átlagos budapesti közlekedő 162 órát, azaz majdnem egy hetet ül a forgalmi dugóban – írja az…

Olvasónk, akitől a videót kaptuk az alábbi sorokat írta: “A hölgy a Hungária krt-ról forgalommal szemben próbált lekanyarodni a Kerepesi…

Ausztriában a legkeményebb a helyzet. Ott súlyos büntetést is kiszabhatnak a dashcamet használók ellen. Tiltott még Luxemburgban és Portugáliában a…

Durván megemelte árait az elektromos autók töltőpiacának egyik meghatározó szereplője. – írja a hvg.hu Az Ionity hálózata hatalmas teljesítménnyel képes…

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
DS X E-Tense tanulmányautó oldalról
2018. október 01.
Négy modell világpremierjét is az őszi autó kiállításra időzítették a franciák
1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.