Íme 5 hasznos tipp, hogy hogyan óvd meg autód motorját!

Közzétéve:
2018-07-10, 16:05

A MOL szakértői megfogalmaztak 5 tippet, amiket figyelembe véve te is könnyen megóvhatod autód motorját!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyarországi lakosság az évek során egyre többet költ a személygépjárművek javítására vagy csupán alkatrészekre. A MOL szakértői 5 hasznos tippel álltak elő a hétköznapi autótulajdonosok számára, melyek betartásával vagy figyelembevételével könnyen elkerülhetők az ismeretlen motorzajok, a teljesítményromlás!

BMW erőforrás

Első tipp: Biztosítsd a motor megfelelő „légzését”!

Ahhoz, hogy egy motor minél tökéletesebben funkcionáljon elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű (és minőségű) levegő, ezért kulcsfontosságú feladat rendszeresen ellenőrizni a légszűrő állapotát. Abban az esetben, ha a légszűrő már túlságosan piszkos és szennyezett, nem tud elegendő oxigén jutni a motorba.

Ha nem jut elegendő mennyiségű oxigén a motorba, akkor az üzemanyag égetése is rosszabb hatásfokú lesz, ami a fogyasztás emelkedését, a teljesítmény romlását, vagyis a motor gyengülését eredményezi.

Második tipp: Ne hagyd figyelmen kívül a műszerfalon megjelenő jelzéseket!

Mindig vedd figyelembe, ha járműved műszerfalán különböző figyelmeztetések jelennek meg, villannak fel! Általában sokan halogatják ezeket a dolgokat, mert úgy vannak vele, hogy a figyelmeztetés ellenére az autó képes lesz még többszáz kilométer megtételére mindenféle probléma nélkül, de ez nem igaz!

A legjobb, ha megpróbálsz rögtön szakemberhez fordulni a sokkal nagyobb probléma elkerülése végett.

autó műszerfala

Harmadik tipp: Ellenőrizd az olajszintet, ha szükséges cserélj olajat!

Ha alacsony az autó olajszintje, akkor megnő az üzemanyag-fogyasztás, valamint annyira feldúsulnak a szennyezőanyagok (por, kopásrészecskék, égéstermékek) a kenési rendszerben, hogy intenzív kopást idéznek elő. Rendszeres olajszint-ellenőrzéssel, szakszerű olajcserével könnyen megelőzhető a motor meghibásodása, illetve a katalizátorok élettartama is növelhető.

Negyedik tipp: Használj megfelelő fagyálló hűtőfolyadékot!

Biztosan te is láttál már a nyári hőségben lerobbant autót, mely az autópálya szélén, nyitott motorháztetővel tétlenkedett. Ennek gyakori oka a motor túlmelegedése és pontosan ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő hűtőfolyadék használatára.

A folyadék legfontosabb funkciója, hogy bármilyen hőmérsékleti viszonyok között optimális szinten tartsa az alkatrészek és az olajok hőmérsékletét. A kellő mennyiségű hűtőfolyadék hiányában az erőforrás akár maradandó károkat is szenvedhet.

MOL benzinkút

Ötödik tipp: Tankolj minőségi üzemanyagot!

Akár dízel-, akár benzinmotorról van szó, általános probléma az üzemanyag-ellátó rendszerben keletkező lerakódás, mely szintúgy a teljesítmény romlásához, nagyobb fogyasztáshoz, így nagyobb környezetterheléshez vezet. A MOL ennek fényében fejlesztette ki 2017 júniusában az EVO újgenerációs termékcsaládot, mely nem csak tisztítja, de tisztán is tartja a motort!

Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy az EVO üzemanyagok feltisztítják a régi lerakódásokat, így a motor megtartja újkori rugalmasságát, gyorsulását és fogyasztását. Az EVO benzin használata során 99%-kal kevesebb lerakódás keletkezik, míg az EVO dízel üzemanyag alkalmazásával 45%-os pozitív változás figyelhető meg.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MOL Sajtóanyag

Kapcsolódó írások

Játék! Nevezd meg, melyik gyártó szolgáltatta a motort 10 gépjárműbe!
2017. augusztus 12.
Vajon ki tudod találni egy-egy fotó alapján, hogy melyik gyártó szolgáltatta a motort a kvízjáték során látható 10 autóba?
Porsche 959
2019. április 23.
A 959-es és az F40-es volt a 80-as évek két nagyágyúja, ehhez kétség sem férhet. A Ferrari ikonná vált, a németnek viszont nem jutott annyi a rivaldafényből…

További hírek