India betiltja a megkülönböztető jelzést

Frissítve:
2018-11-02, 16:19

Indiában ezentúl a miniszterek és magas beosztású állami tisztviselők nem használhatják majd a piros villogót, úgy kell majd közlekedniük, mint akárki másnak

Indiában a május elsejétől megszüntetik a piros villogó használatát, így ezentúl csak egyetlen megkülönböztető jelzés, a kék villogó lesz. A kék villogót viszont továbbra is használhatják a sürgősségi járművek, mentőautók, tűzoltók és a rendőrök.

India megkülönböztető jelzés

A visszaélések miatt Indiában ezentúl nem használhatják a piros villogót a politikusok és bírák, oda a VIP-kultusz

Arun Jaitley pénzügyminiszter azt mondta, hogy nem lesz piros villogó az autókon május elsejétől, és hogy nem lesz kivétel. A megkülönböztető jelzés kritikusai szerint a magas beosztású vezetők csupán státusszimbólumnak használják a piros villogót, hogy aztán tekintet nélkül használják, ami csak káoszt szül a többi közlekedő rovására.

A magas beosztású vezetők nem egyszer arra használták a megkülönböztető jelzésüket, hogy a városi közlekedés egy részét lezárva a hivataluk felé menet kimutassák önnön fontosságukat. Arun Jaitley elmondta, hogy megszüntetik a törvényt, ami részletezi, ki használhat megkülönböztető jelzést a közlekedésben.

Tudósítók szerint a kormány lépése hatalmas csapás az Indiában erős „VIP-kultúrára”, ami a kivételezett politikusokat és magas beosztású vezetőket az egyszerű ember fölé helyezi.

Narendra Modi twitteren üzent követőinek a kormány lépésével kapcsolatban:

Narendra Modi indiai miniszterelnök megkülönböztető jelzés

Minden indiai különleges. Minden indiai egy VIP.

Narendra Modi twitter betiltás

Rég meg kellett volna ezt lépni. Örülök, hogy ma egy erős kezdet született.

 

„Ez egy hatalmas demokratikus döntés” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Nitin Gadkari közúti közlekedésügyi miniszter.

Delhi vezető minisztere, Arvind Kejriwal már 2015-ben kijelentette, hogy nem fogja használni a neki járó megkülönböztető jelzést az autóján.

India Legfelsőbb Bírósága már 2013-ban szűkítette azok körét, akik használhatják a piros megkülönböztető jelzést, a szűkítés után akik használhatták a megkülönböztető jelzést:

  • az elnök
  • a miniszterelnök
  • a kabinet miniszterei
  • vezető bírák
  • és egyéb magas beosztású állami hivatalnokok

Mindenesetre én támogatnám az itthoni bevezetését is a dolognak és örülnék, ha a vezető politikusaink úgy közlekednének mint az átlagember.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a Facebookon. Köszönöm!

Forrás:

Kapcsolódó írások

Miért bénáznak az autósok, ha jön a mentő?
2018. február 28.
Miért van az, hogy ha jön egy szirénázó mentő, rendőr vagy tűzoltó, akkor sok autós azt sem tudja, mit csináljon hirtelen?
2019. április 01.
Már megint úgy élesítettek egy törvényt, hogy azt szinte senki sem vette észre. 2022-től egyes kerületek, gépjárművel csak a kiváltságosoknak lesznek megközelíthetőek.
OG Gangster look – Macaulay VIP style Mercedes S500-a
2017. december 08.
Vajon milyen lehet egy olyan bálna Merci, amely erős, tágas, makulátlan állapotú és mellette még az egyik legmenőbb stílust is magára önti? Macaulay VIP Benze pont beleillik a felsorolásba!
Tuning stílusok – a jakuzák által teremtett VIP-stílus
2018. február 05.
Nincs sok elképesztőbb stílus a negyedévszázados múlttal rendelkező VIP-nél. A jakuzák ihlette stílus mára sokat alakult, akárcsak a japánban tevékenykedő bűnszervezet!