2018. július 16. | 17:37

A Goodwoodi Sebességfesztivál idén ünnepelte 25. évfordulóját!

A Goodwoodi Sebességfesztivál első évében, 1993-ban Lord Charles Gordon-Lennox csupán egy egynapos eseményként rendezte meg a Festival of Speedet saját birtokán. Mára egy háromnapos rendezvénnyé alakult át, amire többszázezer érdeklődő látogat el. Az esemény minden évben más-más tematikára épül, jellemzően valamilyen évfordulóra. 2018-ban a Porsche adta az alapot, ugyanis a német gyártó ebben az évben ünnepli legelső sportautójának, a 356-osnak 70. évfordulóját!

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

Porsche 356 – egy farmotoros, hátsókerék-meghajtású autócsoda

 

Az eseményen minden évben a motorsport-történelem legendás csillagai vesznek részt, emellett a Mille Migliához hasonlóan veteránautók is tiszteletüket teszik. Néhány autógyártó pedig egy-egy koncepciójának vagy új modelljének bemutatására is megragadja a lehetőséget. A pilóták padlógázzal hajtanak végig az angol birtokon, a nézők örömtől könnyes szemei előtt.

A Porsche elsőként gyártott sportautójáról, a 356-osról ódákat lehetne zengeni, gyártását 1948 és 1965 között bonyolították. A folyamatokért az első két évben az osztrák Porsche Konstruktionen GesmbH felelt, melyet aztán a Porsche AG vett át. Az első időszakban nagyjából 50 modell gördült le a gyártósorról. A 356 egy súlyra rendkívül könnyű, farmotoros, hátsókerék-meghajtású autócsoda volt, helyét idővel a 911-es vette át.

Ragnar Schulte és Charles Gordon-Lennox a Goodwood Ház előtt

 

A Porsche 1995 óta hűséges és elkötelezett támogatója a Festival of Speed nevű eseménynek, valamint 2010 óta a Revivalnak is. Érdemes tudni, hogy a „felhajtás” vagyis maga a sebességfesztivál valójában nem Lord Charles birtokán kezdődött. 1948-ban indult minden, a Motor Circuit versenypályán, azonban a pályára vonatkozó, el nem végzett fejlesztések okán közel 20 év után véget ért a móka, a pályát bezárták.

A Goodwood Revival a világ egyik legnagyobb történelmi motorsport eseményévé és egyben az egyetlen olyan rendezvényévé vált, melyet teljes egészében korabeli öltözékekben bonyolítanak le. Az ünnepélyes megnyitót 1998 szeptemberében tartották, amikoris Charles Gordon-Lennox egy Bristol 400-asban járta be a szakaszt, melyet korábban nagyapja, Richmond IX. hercege is vezetett. Mára a világ leghíresebb történelmi versenyévé vált, ahová az ország minden tájáról érkeznek rajongók, hogy az egyedülálló hangulatot a korok jelmezeiben fokozzák.

A Goodwood Revival megnyitóján a brit arisztokrata egy Bristol 400-asban járta be a pályát

 

2018-ban a Porsche válhatott az első olyan autógyártóvá, mely már harmadik alkalommal tudhatta magáénak a központi szerepet a Goodwoodi Sebességfesztiválon. Ennek kapcsán a Porsche közzétett egy videót saját YouTube csatornáján. A brit arisztokrata, Charles Gordon-Lennox, aki nem mellesleg az Automobile Racing Club elnöke is, részletezi, miért is volt olykor olyan nagy szerepe a Porschénak az eseményen.

A vállalat könnyen kiemelhet két gyöngyszemet az összes változat közül: az egyik az 1948-as Porsche 356, mely a stuttgarti Porsche Múzeumban lett örök nyugalomra helyezve, a másik egy viszonylag friss legenda, a 2017-es FIA World Endurance bajnokság győztese, az LMP1-es 919 Hybrid.

Porsche 919 Hybrid, a 2017-es FIA World Endurance bajnokság győztese

 

A goodwoodi felhajtás még csak most ért véget, de a szervezők már gondoskodnak arról, hogy a következő évi eseményen se maradjanak jegy nélkül a látogatók, ugyanis a weboldalon már lehetséges a regisztráció.